Geestelijke gezondheid

Niet goed in je vel zitten, depressie, burn-out, zelfdoding, … het zijn minstens thema’s waar je in hulp en zorg niet meer om heen kan. Rond dit thema zijn dan ook tal van onlinehulptools ontwikkeld.

geestelijke-gezondheid
Type
Titel
Auteur(s)
Omschrijving
Link
polygon icon
OnlinePsyHulp
Claeys, H.

Wat is OnlinePsyHulp en waarom is een wetenschappelijke onderbouwing van een digitaal begeleidingsaanbod in de geestelijke gezondheidszorg zo noodzakelijk? Een bijdrage aan Blender 2023 door Herwig Claeys, bezieler en project-verantwoordelijke.

polygon icon
Online beslishulp Solentra
Jame, B.

Solentra biedt gespecialiseerde psychische zorg aan mensen met een vluchtachtergrond. Samen met Thomas More Hogeschool ontwikkelden ze een online screeningstool die een betere doorverwijzing naar het aanbod van Solentra moet mogelijk maken. Een bijdrage aan Blender 2023 door Benji Jame, klinisch psycholoog bij Solentra

polygon icon
Carewear
Thomas More - expertisecel Psychologie, technology en Samenleving & Mobilab

arewear zet zich in om draagbare technologie concreet inzetbaar te maken in de klinische en onderzoeksmatige praktijk van welzijn en zorg. Hiervoor werden reeds verschillende tools ontwikkeld:

  • Algoritmes voor de detectie van stress, fysieke activiteit en hartritmevariabiliteit
  • Een online platform waar de GGZ-professional en cliënt kunnen interageren met de data
  • Handleidingen en expertise over evidence-based interventies ondersteund door wearable technologie
polygon icon
Steun van je smartphone
Van Daele, T., Buelens, F. & Van Assche, E.

In dit dossier gaan de auteurs op zoek naar de mogelijkheden van zelfhulp-apps voor geestelijke gezondheid. Ze focussen vooral op waar deze te vinden zijn en wat de voorwaarden zijn om deze effectief in te zetten. Het belang van begeleiding blijkt hierbij cruciaal te zijn. Een aanvullende literatuurlijst wijst je de weg naar meer info.

polygon icon
Steun van je smartphone? Tips en tools voor bipolaire stoornis
Tom Van Daele

In deze presentatie gaat Tom Van Daele (Thomas More hogeschool) in op drie centrale vragen:

  • Waarom je smartphone en apps gebruiken?
  • Hoe ga je zelf op zoek en waar moet je op letten?
  • Hoe benut je het potentieel van de app die je kiest?
polygon icon
Recommendations for policy and practice of telepsychotherapy and e-mental health in Europe and beyond.
Van Daele, T., Karekla, M., Kassianos, A. P., Compare, A., Haddouk, L., Salgado, J., Ebert, D. D., Trebbi, G., Bernaerts, S., Van Assche, E., & De Witte, N. A. J.

Naar aanleiding van de pandemie-ervaringen formuleren de auteurs aanbevelingen voor de best mogelijke context waarin e-mental health een aanvulling kan vormen voor de huidige geestelijke gezondheidszorg. De aanbevelingen zijn gegroepeerd rond 

  • (a) hoe technologie optimaal kan ingezet worden in de psychotherapeutische praktijk, 
  • (b) hoe e-mental health integreren in het zorgstelsel en 
  • (c) hoe e-mental health-toepassingen best ontwikkeld worden.
polygon icon
The influence of three modes of human support on attrition and adherence to a web-and mobile app–based mental health promotion intervention in a nonclinical cohort: randomized comparative study.
Renfrew, M. E., Morton, D. P., Morton, J. K., Hinze, J. S., Przybylko, G., & Craig, B. A.

In dit artikel rapporteren de onderzoekers over de vergelijking van 3 vormen van digitale ondersteuning bij geestelijke gezondheidszorg. Ze vergeleken het gebruik van automatische e-mails, extra persoonlijke SMS-en en extra ondersteuning via videoconferenties.

polygon icon
Internet and mobile-based psychological interventions: applications, efficacy and potential for improving mental health. A report of the EFPA e-health taskforce
Ebert, D. D., Van Daele, T., Nordgreen, T. Karekla, M., Compare, T. A., Zarbo, C. & Baumeister, H.

De auteurs rapporteren vanuit de Taskfoce E-Health van de European Federation of Psychologists'Association over het gebruik van online psychologische interventies in de geestelijke gezondheidszorg.

polygon icon
Objective user engagement with mental health apps: systematic search and panel-based usage analysis.
Baumel, A., Muench, F., Edan, S., & Kane, J. M.

In dit artikel in de 'Journal of medical internet research' presenteren de onderzoekers objectieve gegevens over gebruikersbetrokkenheid bij populaire apps voor de geestelijke gezondheidszorg.

polygon icon
Digitale tools in de Vlaamse geestelijke gezondheidszorg: kansen en uitdagingen
Stinckens, N.; Missiaen, C. & Van Daele, T.

In dit artikel in het Tijdschrift Klinische Psychologie schetsen de auteurs een stand van zake van huidige 'evidentie' rond digitale tools in de ggz. Ze benoemen kansen maar wijzen vooral op de afwachtende houding van professionals en op de grote behoefte aan ondersteuning en inspiratie bij het inzetten van digitale tools. Ze staan ook stil bij de (voorwaarden voor) blended hulp.