OnlinePsyHulp
Wat is OnlinePsyHulp en waarom is een wetenschappelijke onderbouwing van een digitaal begeleidingsaanbod in de geestelijke gezondheidszorg zo noodzakelijk? Een bijdrage aan Blender 2023 door Herwig Claeys, bezieler en project-verantwoordelijke.
Online beslishulp Solentra
Solentra biedt gespecialiseerde psychische zorg aan mensen met een vluchtachtergrond. Samen met Thomas More Hogeschool ontwikkelden ze een online screeningstool die een betere doorverwijzing naar het aanbod van Solentra moet mogelijk maken. Een bijdrage aan Blender 2023 door Benji Jame, klinisch psycholoog bij Solentra
Carewear
arewear zet zich in om draagbare technologie concreet inzetbaar te maken in de klinische en onderzoeksmatige praktijk van welzijn en zorg. Hiervoor werden reeds verschillende tools ontwikkeld:
- Algoritmes voor de detectie van stress, fysieke activiteit en hartritmevariabiliteit
- Een online platform waar de GGZ-professional en cliënt kunnen interageren met de data
- Handleidingen en expertise over evidence-based interventies ondersteund door wearable technologie
Steun van je smartphone
In dit dossier gaan de auteurs op zoek naar de mogelijkheden van zelfhulp-apps voor geestelijke gezondheid. Ze focussen vooral op waar deze te vinden zijn en wat de voorwaarden zijn om deze effectief in te zetten. Het belang van begeleiding blijkt hierbij cruciaal te zijn. Een aanvullende literatuurlijst wijst je de weg naar meer info.
Steun van je smartphone? Tips en tools voor bipolaire stoornis
In deze presentatie gaat Tom Van Daele (Thomas More hogeschool) in op drie centrale vragen:
- Waarom je smartphone en apps gebruiken?
- Hoe ga je zelf op zoek en waar moet je op letten?
- Hoe benut je het potentieel van de app die je kiest?
Recommendations for policy and practice of telepsychotherapy and e-mental health in Europe and beyond.
Naar aanleiding van de pandemie-ervaringen formuleren de auteurs aanbevelingen voor de best mogelijke context waarin e-mental health een aanvulling kan vormen voor de huidige geestelijke gezondheidszorg. De aanbevelingen zijn gegroepeerd rond
- (a) hoe technologie optimaal kan ingezet worden in de psychotherapeutische praktijk,
- (b) hoe e-mental health integreren in het zorgstelsel en
- (c) hoe e-mental health-toepassingen best ontwikkeld worden.
The influence of three modes of human support on attrition and adherence to a web-and mobile app–based mental health promotion intervention in a nonclinical cohort: randomized comparative study.
In dit artikel rapporteren de onderzoekers over de vergelijking van 3 vormen van digitale ondersteuning bij geestelijke gezondheidszorg. Ze vergeleken het gebruik van automatische e-mails, extra persoonlijke SMS-en en extra ondersteuning via videoconferenties.
Internet and mobile-based psychological interventions: applications, efficacy and potential for improving mental health. A report of the EFPA e-health taskforce
De auteurs rapporteren vanuit de Taskfoce E-Health van de European Federation of Psychologists'Association over het gebruik van online psychologische interventies in de geestelijke gezondheidszorg.
Objective user engagement with mental health apps: systematic search and panel-based usage analysis.
In dit artikel in de 'Journal of medical internet research' presenteren de onderzoekers objectieve gegevens over gebruikersbetrokkenheid bij populaire apps voor de geestelijke gezondheidszorg.
Digitale tools in de Vlaamse geestelijke gezondheidszorg: kansen en uitdagingen
In dit artikel in het Tijdschrift Klinische Psychologie schetsen de auteurs een stand van zake van huidige 'evidentie' rond digitale tools in de ggz. Ze benoemen kansen maar wijzen vooral op de afwachtende houding van professionals en op de grote behoefte aan ondersteuning en inspiratie bij het inzetten van digitale tools. Ze staan ook stil bij de (voorwaarden voor) blended hulp.