Gratis e-learningmodule voor professionele chathulpverlening met focus op het eerstelijns welzijnswerk.
Beeldbellen met jongeren en gezinnen, sinds corona lijkt het de normaalste zaak van de wereld. Maar hoe laat je beeldbelgesprekken kwalitatief en zonder al te veel stress verlopen? Hoe kies je een applicatie die voldoet aan alle veiligheids- en privacy-voorwaarden? En waar zit nu precies die meerwaarde voor jongeren, gezinnen en voor jezelf als hulpverlener? Tijdens deze online training gaan we stap voor stap aan de slag met beeldbellen. Je maakt kennis met de beeldbelmethodiek, je wordt geïnspireerd door tools die je tijdens het beeldbellen kan inzetten en je leert beeldbellen inzetten in je begeleidingen en op maat van je doelgroep.
Programma
Meer weten? Bekijk deze getuigenis van een jeugdhulpverlener.
Werk jij als hulpverlener in een CAW of een JAC? Tijdens deze driedaagse training leer je hoe je aan de slag gaat met chathulpverlening, bij eenmalige gesprekken of in het kader van trajecten. Je houdt oefengesprekken, en je krijg theoretische en methodische achtergrond over de eigenheid en de mogelijkheden van chathulp.
Voorkennis is niet noodzakelijk.
In één dag leren hoe je vorm geeft aan online content voor je organisatiewebsite en/of nieuwsbrieven? De opleiding Online informeren zet jou op weg om je online inhouden beter en helderder tot je doelgroep te richten.
In deze ééndaagse training doorloop je gedurende een halve dag de e-learningmodule waar je onder gedompeld wordt in de eigenheid van weblezen en webschrijven. In het tweede, fysieke gedeelte ga je concreet aan de slag en leer je kritisch kijken naar jouw organisatiewebsite of elektronische nieuwsbrieven. Je krijgt de krijtlijnen van helder, doelgroepgericht en inclusief online informeren onder de knie.
Benieuwd naar meer? Schrijf je in.
Dit netwerk is bedoeld om lokale besturen en partnerorganisaties te informeren, inspireren en ondersteunen en ervaringen te delen rond het thema e-inclusie. Het lerend netwerk staat open voor de lokale besturen, maar ook voor andere bestuursniveaus (Vlaams, regionaal, federaal), middenveldorganisaties, burgerinitiatieven, verenigingen en onderzoekers met interesse in e-inclusie.
Leden blijven op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen, tools en oproepen rond het thema e-inclusie.
Wil je ook lid worden? Meld je dan hier aan.
Gebruik je wel eens een app met je cliënten? Neem je wel eens een digitale vragenlijst af? Plan je wel eens een sessie via beeldbellen?
Je twijfelt hoe je dat het beste aanpakt, of je bent benieuwd naar meer?
Of wil je leren wat blended hulpverlening kan betekenen voor jou en je cliënten?
De focus in deze vierdaagse vorming ligt op het doordacht inzetten en combineren van blended hulpverlening in de geestelijke gezondheidszorg. Na deze vorming kan je verschillende vormen van blended hulpverlening inzetten wanneer dat nuttig is en passend bij je cliënt en diens problematiek.
Deze vorming is bedoeld voor zelfstandige hulpverleners.
Ben je werknemer in een organisatie? Ga naar onze vormingsreeks voor organisaties.
Je maakt kennis met de app LifeCity, een online tool ter ondersteuning van individuele begeleidingsgesprekken met kinderen. Via deze tool kan de begeleider in het hier en nu samen met het kind oplossingsgericht aan de slag gaan rond emoties, talenten, dromen en hulpbronnen van het kind. Via de workshop maak je jou het gebruik van deze app helemaal eigen zodat je het op een verbindende manier kan inzetten in je gesprekken met kinderen.
In deze vorming voor praktijkwerkers gaan we dieper in op wat blended hulp precies inhoudt en hoe dit ingezet kan worden. Je leert hoe blended werken vanuit de juiste kennis, vaardigheden en basishouding kan bijdragen tot het welzijn van je cliënten.
We geven je inzicht in belangrijke modaliteiten voor het combineren van de communicatiemix van face-to-face hulpverlening, beeldbellen, chatten, e-mailen, gebruik sociale netwerksites, gebruik apps en online informeren. Op basis van casussen en concrete situaties worden de voor- en nadelen verkend rond het inzetten van deze communicatiemix. Je leert hoe je in overleg met en op maat van je cliënten en binnen de krijtlijnen van jouw organisatie een goed blended hulptraject kan uitwerken.
Heb je regelmatig individuele gesprekken met kinderen? Ben ook jij op zoek naar een (extra) digitale tool om een gesprek te starten met een kind? Geloof je dat ieder kind over heel wat sterktes en krachten beschikt? Vind je het belangrijk dat het kind ook gezien wordt als een expert? Dan is deze praktische driedaagse opleiding zeker iets voor jou.