Doorzoek de mediatheek

Type
Titel
Jaar
Auteur(s)
Omschrijving
Link
polygon icon
Blender - Innovatie in online en blended werken in welzijnswerk en geestelijke gezondheidszorg
2023
Beelen, S.

Online en blended welzijnswerk en geestelijke gezondheidszorg zijn in volle evolutie. Onderzoek en ontwikkeling spelen daarbij een belangrijke rol. Blender verbindt onderzoekers, ontwikkelaars, werkveld, middenveld en overheid en draagt zo bij aan duurzame innovatie.

polygon icon
De toegankelijkheid van de sociale dienstverlening na de coronamaatregelen.
2023
Cools, P.

De toegankelijkheid van sociale diensten in Antwerpen na corona en het belang van een e-inclusief en complementair digitaal aanbod. Een bijdrage aan Blender 2023.

polygon icon
OnlinePsyHulp
2023
Claeys, H.

Wat is OnlinePsyHulp en waarom is een wetenschappelijke onderbouwing van een digitaal begeleidingsaanbod in de geestelijke gezondheidszorg zo noodzakelijk? Een bijdrage aan Blender 2023 door Herwig Claeys, bezieler en project-verantwoordelijke.

polygon icon
Connect-Team
2023
Van Acker, K.

Hoe kan een digitaal platform bijdragen tot meer verbinding tussen vaders en hun kinderen? Op die vraag Connect-Team een antwoord. Een bijdrage aan Blender 2023 door Kaat Van Acker, onderzoeker bij Odissee. 

polygon icon
B-Adult
2023
Raymaekers, A.

B-Adult is een project dat de brug slaat tussen onderzoek en ontwikkeling in cocreatie met het werkveld. Wat is de werkzaamheid van blended care tijdens het transitiemoment waarbij jongeren op hun 18 de jeugdhulp verlaten? Een samenwerking tussen Jeugdzorg Emmaüs, Liquid, KULeuven en Universiteit Amsterdam. Een bijdrage aan Blender 2023.

polygon icon
LifeCity en LifeTree
2023
De Wilde, J.

Onderzoekers van het onderzoeksproject FAITH ontwierpen in cocreatie met het werkveld een digitale toepassing die kan worden ingezet bij de begeleiding van jongeren. Joke De Wilde, projectleider en onderzoeker aan de HoGent vertelt ons waarom deze apps een meerwaarde bieden aan iedereen die met jongeren werkt. Een bijdrage aan Blender 2023.

polygon icon
Online beslishulp Solentra
2023
Jame, B.

Solentra biedt gespecialiseerde psychische zorg aan mensen met een vluchtachtergrond. Samen met Thomas More Hogeschool ontwikkelden ze een online screeningstool die een betere doorverwijzing naar het aanbod van Solentra moet mogelijk maken. Een bijdrage aan Blender 2023.

polygon icon
Keuzehulpongeplandzwanger
2023
Alens, K.

Waarom koos Fara voor het ontwikkelen van een digitale keuzehulp bij ongeplande zwangerschap? Wat zijn hun ervaringen en lessons learned na één jaar? Een interview voor Blender 2023 met Kathleen Alens, stafmedewerker van Fara.

polygon icon
Digi-Act
2023
De Zitter, M.

Digitale innovatie en inclusie voor mensen met een beperking. Martine De Zitter is projectleider vanuit de Arteveldehogeschool en werpt met ons een blik op de uitdagingen bij het aanbieden van dagbesteding via een digitaal platform aan mensen met een verstandelijke beperking. Een bijdrage aan Blender 2023.

polygon icon
Familielink
2023
Wintmolders, M.

Familielink is een digitale toepassing gericht op blended hulp aan ouders en kinderen. Dit project werd ontwikkeld door KULeuven en Thomas More. Een bijdrage aan Blender 2023.

polygon icon
Hefbomen hybride gezinszorg
2023
Bocklandt, P.

Wat zijn de mogelijkheden voor thuiszorgaanbieders om naast zorg aan huis een beeldbelaanbod voor hun klanten te voorzien? Philippe Bocklandt, docent en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool werkte samen met I-mens, Familiehulp en Zorgband aan het onderzoeksproject Hefbomen voor hybride gezinszorg. Een bijdrage aan Blender 2023.

polygon icon
Telelogopedie en teleaudiologie voor kinderen ≤ 12 jaar : Een richtlijn
2023
Vanderauwera, J., Vanden Bempt, F. & D’haenens W.

Hoe kunnen logopedisten en audiologen telepraktijk effectief inzetten bij kinderen tot 12 jaar? Met deze vraag gingen onderzoekers van Thomas More, UCLouvain en U Liège aan de slag. De aanleiding vormde de pandemie die maakte dat telepraktijk noodgedwongen werd ingezet. Professor Jolijn Vanderauwera van de UC Louvain licht een tipje van de sluier. Een bijdrage aan Blender 2023.

polygon icon
Digiwatte? Videoreeks
2022
Mediawijs en VRT

In de Digiwatte? videoreeks legt Bart Verbeeck verschillende digitale toepassingen uit. Elke aflevering bespreekt hij een nieuw thema om ervoor te zorgen dat iedereen stap voor stap kan bijleren over de digitale wereld. Er worden verschillende thema’s besproken: je kan bijleren over chatten en e-mailen, maar ook over het bekijken van je gezondheidsgegevens en nog veel meer!

polygon icon
Informed consent voor beeldbellen in welzijnswerk, sociaal werk en geestelijke gezondheidszorg
2020
Bocklandt, P.

Deze nota bevat een sjabloon om een concrete, verstaanbare 'geïnformeerde toestemming" op te maken als je als professional wil beeldbellen met cliënten in hulpverlening en zorg.

polygon icon
Homo digitalis - hoe digitalisering ons meer mens maakt
2021
Geerts, T.

In Homo digitalis kijkt Thierry Geerts, topman van Google België, naar de gevaren en de kansen van de digitale revolutie. Zonder taboes en met de blik vooruit geeft hij talloze prikkelende voorbeelden van hoe de digitalisering ons als mens en samenleving beinvloedt.

polygon icon
#eHeld - dagboek van een zorgprofessional van de toekomst
2021
Verheijden, Suzanne

#eHeld is een fictief dagboek gebaseerd op 39 interviews met zorgprofessionals en experts, literatuuronderzoek en eigen praktijkervaring van de auteur. Er is aandacht voor thema's als trends, zorgtechnologietoepassingen, preventie, positieve gezondheid, digivaardigheden, multidisciplinair samenwerken, duurzaamheid en vitaliteit.

polygon icon
imec.digimeter 2022
2023
Prof. dr. Lieven De Marez, Robbe Sevenhant, Floor Denecker, Annabel Georges, Gilles Wuyts & dr. Dimitri Schuurman

Imec.digimeter is dé studie bij uitstek om digitale transformatie bij Vlamingen in de brede zin van het woord jaarlijks in kaart te brengen. Dit doen de auteurs om zowel de burger, beleid, kennisinstellingen als industrie inzicht te geven in veranderende behoeften, gewoontes en attitudes. Hiermee bieden ze een houvast in onze snel veranderende digitale maatschappij - niet in het minst voor de ontwikkelaars en aanbieders van een digitaal aanbod.

polygon icon
Digitale inclusie: van waar komen we, waar staan we vandaag en waar gaan we naartoe?
2022
Mediawijs

Inspiratiedag digitale inclusie - webinar 3: Digitale inclusie: van waar komen we, waar staan we vandaag en waar gaan we naartoe?

polygon icon
Digitale inclusie in welzijnsvoorzieningen
2022
Mediawijs

Inspiratiedag digitale inclusie - webinar 2: digitale inclusie in welzijnsvoorzieningen

polygon icon
Digihelpers in de kijker
2022
Mediawijs

Inspiratiedag digitale inclusie - webinar 1: Digihelpers in de kijker