Als sociale professional gebruik je naast je fysieke contacten ook chat als communicatiemiddel. Via een berichtenapp zoals Whatsapp of via een beveiligd chatprogramma. Soms chat je tussendoor om contact te houden, soms voer je volwaardige ondersteunende gesprekken. Bij het chatten voelt je cliënt zich vaak veiliger, net omdat er geen visueel en non-verbaal contact is.
Eerst de basis leren? Volg dan de opleiding Chatten met je cliënt
Ben je op zoek naar apps die nuttig zijn voor je werkpraktijk als hulpverlener? Ben je benieuwd hoe andere praktijkwerkers dat doen? En welke apps zij gebruiken? Is dit voor jou en je organisatie het ideale moment om relevante apps te verzamelen en zaadjes te planten bij de collega’s? Dan is deze opleiding iets voor jou.
Trainer: Sam Brulez
Dit symposium brengt Europese deskundigen samen om drie belangrijke onderwerpen te verkennen:
Tijdens de break out sessies gaan we in dialoog met deskundigen over de toekomstige behoeften, uitdagingen en kansen voor chatdiensten voor jongeren in Europa.
Vanuit OHUP en Onlinehulp Vlaanderen dragen we hier graag aan bij. Je kan ons samen met Marie Van der Cam (SAM) en Tim Vanhove (Arteveldehogeschool) terugvinden in een sessie over AI-assisted chatbots.
E-mailen hoort bij je dagelijkse werk als sociale professional. E-mail is een prima medium om informatie te versturen of om afspraken te maken. En met e-mail kun je mensen ook echt ondersteunen. In deze vorming van twee dagen leer je hoe je je mails duidelijk en ondersteunend maakt.
In e-mails kan je ook empathie, nabijheid en hulp bieden. Met woorden, zwart op wit. Daarvoor heb je wel wat extra lees- en schrijfvaardigheden nodig. Wist je bijvoorbeeld dat witruimte heel belangrijk is om de aandacht van je lezer vast te houden? Of dat het begin van je e-mail belangrijk is voor het gevoel waarmee je ontvanger gaat lezen?
De Opleiding wordt gegeven door Charlotte Vanbleu en Mark Van Bogaert
Blended werken biedt veel mogelijkheden maar plaatst je ook voor belangrijke uitdagingen. Als sociale professional wil je de privacy en veiligheid van jezelf en je doelgroep beschermen. En je wil het werkbaar houden voor jezelf.
In deze vorming gaan we in op vragen over:
Werk jij als psycholoog of psychotherapeut en wil je blended werken integreren in je praktijk? Dan is deze opleiding iets voor jou. In twee halve dagen en twaalf supervisiesessies leer je hoe je cliënten online én offline begeleidt, met ondersteuning van de thematische modules van OnlinePsyHulp.
Als blended hulp coach ben je een inspirator en motivator. Je helpt je collega's met vragen en je implementeert blended hulpverlening in je organisatie. Deze vierdaagse opleiding geeft je de vaardigheden om als blended hulp coach aan de slag te gaan.
De opleiding is iets voor jou als:
Na deze opleiding
De opleiding verloopt via blended leren en bestaat uit een mix van e-learning, online en fysieke contactmomenten.
De opleiding richt zich tot alle professionals die werken met kinderen, jongeren en/of hun gezinnen rond welzijn. De kosten worden gedragen door het project Bandbreedte, deelname is dus gratis. De opleidingen werden ontwikkeld in samenwerking met Onlinehulp Vlaanderen, SAM - steunpunt Mens en samenleving, Arteveldehogeschool en UCLL.
Voor inhoudelijke of praktische informatie kan je terecht bij bandbreedte@opgroeien.be.