E-inclusie

Viverra tellus in hac habitasse platea dictumst vestibulum. Amet massa vitae tortor condimentum lacinia. In iaculis nunc sed augue lacus viverra vitae. Nisl condimentum id venenatis a condimentum vitae sapien. Et malesuada fames ac turpis. Consequat semper viverra nam libero.

Viverra tellus in hac habitasse platea dictumst vestibulum. Amet massa vitae tortor condimentum lacinia. In iaculis nunc sed augue lacus viverra vitae. Nisl condimentum id venenatis a condimentum vitae sapien. Et malesuada fames ac turpis. Consequat semper viverra nam libero.

e-inclusie
Type
Titel
Auteur(s)
Omschrijving
Link
polygon icon
Jaarverslag 2023 e-inclusie Gent
District 09

Dit jaarverslag bevat veel inspirerende praktijken over drie thema's:

  • digitale dienstverlening gebruiksvriendelijk maken;
  • zorgen dat burgers en medewerkers digitaal meekunnen;
  • digitale inclusie aanjagen en regisseren.

Tenslotte bevat dit jaarverslag beleidsaanbevelingen voor 2026-2031

polygon icon
Barometer digitale inclusie 2022
Faure, L., Brotcorne, P., Vendramin, P., Mariën, I.

Technologie verandert onze samenleving in ijltempo. Maar niet iedereen surft vlot mee op de digitale golf. Uit de Barometer voor digitale inclusie 2022 blijkt dat de digitalisering van onze maatschappij is toegenomen. Meer dan ooit hebben burgers toegang tot digitale technologie en maken ze gebruik van digitale diensten. Dit vertaalt zich echter niet in een toename van de digitale vaardigheden. Bovendien profiteren mensen die sociaal-economisch en cultureel kwetsbaar zijn minder van de toenemende digitalisering dan de bevoorrechte personen. 

polygon icon
Digi-Act
De Zitter, M.

Digitale innovatie en inclusie voor mensen met een beperking. Deze presentatie werpt een blik op de uitdagingen bij het aanbieden van dagbesteding via een digitaal platform aan mensen met een verstandelijke beperking en bij het inzetten op e-inclusie voor deze doelgroep. Een bijdrage aan Blender 2023 door Martine De Zitter is projectleider vanuit de Arteveldehogeschool - Sociaal werk.

polygon icon
Digiwatte? Videoreeks
Mediawijs en VRT

In de Digiwatte? videoreeks legt Bart Verbeeck verschillende digitale toepassingen uit. Elke aflevering bespreekt hij een nieuw thema om ervoor te zorgen dat iedereen stap voor stap kan bijleren over de digitale wereld. Er worden verschillende thema’s besproken: je kan bijleren over chatten en e-mailen, maar ook over het bekijken van je gezondheidsgegevens en nog veel meer!

polygon icon
imec.digimeter 2022
Prof. dr. Lieven De Marez, Robbe Sevenhant, Floor Denecker, Annabel Georges, Gilles Wuyts & dr. Dimitri Schuurman

Imec.digimeter is dé studie bij uitstek om digitale transformatie bij Vlamingen in de brede zin van het woord jaarlijks in kaart te brengen. Dit doen de auteurs om zowel de burger, beleid, kennisinstellingen als industrie inzicht te geven in veranderende behoeften, gewoontes en attitudes. Hiermee bieden ze een houvast in onze snel veranderende digitale maatschappij - niet in het minst voor de ontwikkelaars en aanbieders van een digitaal aanbod.

polygon icon
Digitale inclusie: van waar komen we, waar staan we vandaag en waar gaan we naartoe?
Mediawijs

Inspiratiedag digitale inclusie - webinar 3: Digitale inclusie: van waar komen we, waar staan we vandaag en waar gaan we naartoe?

polygon icon
Digitale inclusie in welzijnsvoorzieningen
Mediawijs

Inspiratiedag digitale inclusie - webinar 2: digitale inclusie in welzijnsvoorzieningen

polygon icon
Digihelpers in de kijker
Mediawijs

Inspiratiedag digitale inclusie - webinar 1: Digihelpers in de kijker

polygon icon
Deel IT - handleiding voor organisatoren
Repair & Share vzw

Deze handleiding beschrijft stap voor stap het ontwikkelen van een uitleendienst van tweedehands laptops. Daarbij is er aandacht voor het concept, de praktische organisatie, de vrijwilligers- en buddywerking, infrastructruur, communicatie en lerende netwerken. 

polygon icon
Een coherent beleid laat digitaal niemand achter
Nijs, D. & Seymoens, T.

'Digitale inclusie' en 'mediawijsheid' blijven anno 2022 belangrijke fundamenten om niemand uit te sluiten van de voordelen van digitalisering in welzijnswerk en gezondheidszorg. Dat bepleiten de auteurs in dit artikel uit VIEWZ. Ze gaan in op de boost waarvoor de Covid-pandemie zorgde. Door de vier voorwaarden voor digitale inclusie te benoemen, leggen ze meteen ook de uitdagingen voor de toekomst bloot.

polygon icon
Don’t make me think Revisited, A common sense approach to web usability
Krug, S.

Een onmisbaar boek voor iedereen die betrokken is bij het ontwikkelen van een website of mobiele app. Op een heldere wijze wordt uitgelegd wat gebruiksvriendelijkheid, intuïtieve navigatie en informatie-ontwerp betekenen.