Op 23 maart 2023 vond de tweede editie plaats van het jaarlijks netwerkevenement Blender, de netwerkdag voor innovatie in online en blended werken in welzijnswerk en geestelijke gezondheidszorg. We geloven dat verbinding en samenwerking tussen werkveld, onderzoek, middenveld, beleid en ICT het meeste kans biedt op het ontwikkelen van digitale toepassingen en praktijken die echt een maatschappelijke meerwaarde hebben.
12 toonaangevende onderzoeks- en ontwikkelprojecten zetten hun meerwaarde in de kijker tijdens Blender 2023, een initiatief van Onlinehulp Vlaanderen – het samenwerkingsverband van SAM, steunpunt Mens en Samenleving, Arteveldehogeschool, Thomas More, Howest, Online-hulpverlening.be, Psyche, en ondersteund door Vlaanderen.
Daarnaast brainstormden we met de 80 deelnemers over hun onderzoeks- en ontwikkelingsverwachtingen in verband met online en blended hulp en zorg.
Online en blended welzijnswerk en geestelijke gezondheidszorg zijn in volle evolutie. Onderzoek en ontwikkeling spelen daarbij een belangrijke rol. Blender verbindt onderzoekers, ontwikkelaars, werkveld, middenveld en overheid en draagt zo bij aan duurzame innovatie. Deze algemene intro is een bijdrage aan Blender 2023 door Sandra Beelen, stafmedewerker bij SAM.
De toegankelijkheid van sociale diensten in Antwerpen na corona en het belang van een e-inclusief en complementair digitaal aanbod. Een bijdrage aan Blender 2023 door Pieter Cools, onderzoeker aan AP hogeschool.
Wat is OnlinePsyHulp en waarom is een wetenschappelijke onderbouwing van een digitaal begeleidingsaanbod in de geestelijke gezondheidszorg zo noodzakelijk? Een bijdrage aan Blender 2023 door Herwig Claeys, bezieler en project-verantwoordelijke.
Hoe kan een digitaal platform bijdragen tot meer verbinding tussen vaders en hun kinderen? Op die vraag gaf Connect-Team een antwoord. Een bijdrage aan Blender 2023 door Kaat Van Acker, onderzoeker bij Odisee.
B-Adult is een project dat de brug slaat tussen onderzoek en ontwikkeling in cocreatie met het werkveld. Wat is de werkzaamheid van blended care tijdens het transitiemoment waarbij jongeren op hun 18 de jeugdhulp verlaten? Een samenwerking tussen Jeugdzorg Emmaüs, Liquid, KULeuven en Universiteit Amsterdam. Een bijdrage aan Blender 2023 door Ana Raymaekers, onderzoeker aan KULeuven.
Onderzoekers van het onderzoeksproject FAITH ontwierpen in cocreatie met het werkveld een digitale toepassing die kan worden ingezet bij de begeleiding van jongeren. Joke De Wilde, projectleider en onderzoeker aan de HoGent vertelt ons waarom deze apps een meerwaarde bieden aan iedereen die met jongeren werkt. Een bijdrage aan Blender 2023 door Joke De Wilde, onderzoeker bij HoGent
Solentra biedt gespecialiseerde psychische zorg aan mensen met een vluchtachtergrond. Samen met Thomas More Hogeschool ontwikkelden ze een online screeningstool die een betere doorverwijzing naar het aanbod van Solentra moet mogelijk maken. Een bijdrage aan Blender 2023 door Benji Jame, klinisch psycholoog bij Solentra
Waarom koos Fara voor het ontwikkelen van een digitale keuzehulp bij ongeplande zwangerschap? Wat zijn hun ervaringen en lessons learned na één jaar? Een interview voor Blender 2023 met Katleen Alens, stafmedewerker van Fara.
Digitale innovatie en inclusie voor mensen met een beperking. Deze presentatie werpt een blik op de uitdagingen bij het aanbieden van dagbesteding via een digitaal platform aan mensen met een verstandelijke beperking en bij het inzetten op e-inclusie voor deze doelgroep. Een bijdrage aan Blender 2023 door Martine De Zitter is projectleider vanuit de Arteveldehogeschool - Sociaal werk.
Familielink is een digitale toepassing gericht op blended hulp aan ouders en kinderen. Dit project werd ontwikkeld door KULeuven en Thomas More. Een bijdrage aan Blender 2023 door Marlies Wintmolders, onderzoeker bij KU Leuven.
Wat zijn de mogelijkheden voor thuiszorgaanbieders om naast zorg aan huis een beeldbelaanbod voor hun klanten te voorzien? I-mens, Familiehulp en Zorgband Leie en Schelde werkten dit aanbod uit en Arteveldehogeschool leverde hierbij het onderzoek 'Hefbomen voor hybride gezinszorg'. Een bijdrage aan Blender 2023 door Philippe Bocklandt, docent en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool - Sociaal werk.
Hoe kunnen logopedisten en audiologen telepraktijk effectief inzetten bij kinderen tot 12 jaar? Met deze vraag gingen onderzoekers van Thomas More, UC Louvain en U Liège aan de slag. De aanleiding vormde de pandemie die maakte dat telepraktijk noodgedwongen werd ingezet. Een bijdrage aan Blender 2023 door Wendy D'haenens van Thomas Morehogeschool en professor Jolijn Vanderauwera en Femke Vanden Bempt van de UC Louvain.
80 professionals uit welzijnswerk en geestelijke gezondheidszorg - zowel uit werkveldorganisaties, middenveld, kenniscentra als overheidsorganisaties bundelden 115 onderzoeks- en ontwikkelingsverwachtingen omtrent online en blended werken aan welzijn en zorg.
De bundeling van deze ontwikkelings- en onderzoeksverwachtingen clusterden we in een nota.
download hier de nota