Zorg- en welzijnsorganisaties in Vlaanderen zetten steeds vaker digitale tools in om hun hulp- en dienstverlening te versterken. Het digitale aanbod groeit dan ook snel, en dat brengt uitdagingen met zich mee.
Om burgers en professionals vlotter de weg te wijzen naar betrouwbare digitale toepassingen voor welzijn en geestelijke gezondheid, lanceerde Onlinehulp Vlaanderen – met steun van VLAIO – een gebruiksvriendelijke appstore: onlinehulpapps.be. Deze digitale etalage verzamelt kwaliteitsvolle apps en websites op één centrale plek en maakt ze makkelijker toegankelijk voor iedereen die zorg, hulp of ondersteuning zoekt of biedt.
Toch blijft het structureel inzetten en duurzaam implementeren van digitale technologie in de sector niet evident. Er zijn nog heel wat drempels, zoals onduidelijke verdienmodellen, een versnipperd aanbod met wisselende kwaliteit en een gebrek aan implementatiekaders die inspelen op de specifieke noden van zorg- en welzijnsorganisaties.
Het DigiWell-project wil daar verandering in brengen.
Om digitale technologie écht duurzaam te verankeren in zorg en welzijn, zijn gerichte acties nodig. Het DigiWell-project zet daar volop op in via een nieuw VLAIO COOCK+ traject. We focussen op drie concrete doelstellingen:
We vertalen het kwaliteitskader voor digitale toepassingen in zorg hulp en ondersteuning naar de praktijk, afgestemd op de noden van specifieke sectoren, doelgroepen en organisaties.
We brengen duurzame financieringsmodellen in kaart, met als doel om op termijn een aantrekkelijke en toekomstgerichte markt te creëren voor ontwikkelaars.
We zorgen voor brede verspreiding van kennis en tools binnen de zorg- en welzijnssector, zodat organisaties ermee aan de slag kunnen.
Met DigiWell willen we zo de weg vrijmaken voor digitale oplossingen in welzijn en zorg die écht werken, én blijven werken.
Met DigiWell bouwen we aan een stevig fundament voor de digitale toekomst van zorg en welzijn in Vlaanderen. We streven naar:
Kwaliteitsvolle, betrouwbare en veilige digitale toepassingen
Duidelijke richtlijnen en duurzame financieringsmodellen die houvast bieden aan zowel organisaties als bedrijven.
Een innovatiever en veerkrachtiger zorg- en welzijnslandschap dat klaar is voor de uitdagingen van morgen.
Een gezonde en transparante markt voor ontwikkelaars, met toegang tot duidelijke kwaliteitscriteria en haalbare financieringsmogelijkheden.
We richten ons op alle spelers die digitale zorgtoepassingen vormgeven of gebruiken:
Zorg- en welzijnsorganisaties
Bedrijven, KMO’s en start-ups actief in digitale zorginnovatie
Onze uiteindelijke focus ligt bij de cliënt: we willen bijdragen aan een betere, toegankelijke en effectievere ondersteuning voor iedereen die zorg of hulp nodig heeft.
Om de noden en verwachtingen van de sector beter te begrijpen én in dit project ook grondig zicht te krijgen op de ervaren drempels, organiseren we een bevraging bij zorg- en welzijnsorganisaties, bedrijven en beleidsmakers.
Jouw input is van groot belang om de juiste koers te bepalen.
Neem deel aan de bevraging en deel je ervaring en verwachtingen via deze link:
DigiWell is een initiatief van Arteveldehogeschool, Thomas More Hogeschool en Howest, in nauwe samenwerking met diverse zorg- en welzijnsorganisaties en IT-ontwikkelaars.
Wil je op de hoogte blijven van DigiWell of heb je vragen?
Neem gerust contact met ons op.
![]() | jana.verplancke@arteveldehs.be |
![]() | eva.vanassche@thomasmore.be sarah.talboom@thomasmore.be eveline.smolders@thomasmore.be |
![]() | elia.wyverkens@howest.be annelien.mees@howest.be |