Mediawijsheid

Viverra tellus in hac habitasse platea dictumst vestibulum. Amet massa vitae tortor condimentum lacinia. In iaculis nunc sed augue lacus viverra vitae. Nisl condimentum id venenatis a condimentum vitae sapien. Et malesuada fames ac turpis. Consequat semper viverra nam libero.

mediawijsheid
Type
Titel
Auteur(s)
Omschrijving
Link
polygon icon
imec.digimeter 2023
De Marez, L; e.a.

Imec.digimeter is dé studie om digitale transformatie bij Vlamingen in de brede zin van het woord jaarlijks in kaart te brengen. Dit doen de auteurs om zowel de burger, beleid, kennisinstellingen als industrie inzicht te geven in veranderende behoeften, gewoontes en attitudes. Hiermee bieden ze een houvast in onze snel veranderende digitale maatschappij - niet in het minst voor de ontwikkelaars en aanbieders van een digitaal aanbod.

polygon icon
Mediawijsheidsnood: Nodendetectie en aanbevelingen betreffende het ondersteunen van mediawijsheid door professionals in de niet-rechtstreeks toegankelijke hulpverlening.
Nijs, D., & Drooghmans, N.

Davy Nijs en Nathalie Drooghmans (UCLL) gingen op zoek naar de noden en uitdagingen op vlak van (digitale) mediawijsheid binnen welzijnsorganisaties. In dit artikel presenteren ze vijf vaststellingen en uitdagingen, en vijf aanbevelingen voor beleidsmakers, het management, professionals, opleidingen en onderzoekscentra.

polygon icon
Homo digitalis - hoe digitalisering ons meer mens maakt
Geerts, T.

In Homo digitalis kijkt Thierry Geerts, topman van Google België, naar de gevaren en de kansen van de digitale revolutie. Zonder taboes en met de blik vooruit geeft hij talloze prikkelende voorbeelden van hoe de digitalisering ons als mens en samenleving beinvloedt.

polygon icon
Recht
Tilanus, W. (e.a.)

In dit hoofdstuk van Schalkens 'Handboek online hulpvrlening' gaat Winfried Tilanus in op diverse Nederlandse rechtsbronnen (wetten, meldcodes, richtlijnen) die relevant zijn voor onlinehulp. Zo komen onder andere thema’s als bescherming persoonsgegevens, meldingsplicht, beroepsgeheim, intellectuele eigendom en aansprakelijkheid aan bod. Inspirerend ook voor de Vlaamse situatie.

polygon icon
Deontologische aspecten van onlinehulp
Bocklandt, P.

In dit hoofdstuk van 'Bouwstenen voor een Vlaams actieplan onlinehulp' komen diverse deontologische aspecten van onlinehulp voor welzijn en gezondheid aan bod in functie van het formuleren van aanbevelingen voor een Vlaams onlinehulpbeleid.

polygon icon
Privacy en richtlijnen voor zorgprofessionals.
Gulden, M. & Van der Wurff, J.

In dit hoofdstuk van het boek 'Sociale media in zorg en welzijn' werpen de auteurs een aantal belangrijke vragen op rond sociale-mediagebruik. Niet alleen privacy van cliënten en professionaliteit van de organisatie worden belicht, maar het belang van privacy van de eigen medewerkers wordt ook aangestipt. Daarbij komt natuurlijk ook een dosis mediawijsheid kijken.

polygon icon
Veilig online hulp aanbieden – wat zegt de wet?
Van Looveren, A.

In deze presentatie op het Congres Onlinehulp gaat Annemie Van Looveren (SAM, steunpunt Mens en Samenleving) in op de actuele aspecten van privacy, discretie en beroepsgeheim van welzijnswerkers – toegepast op het gebruik van online tools.

polygon icon
Mediawijsheid.nl
Mediawijsheid.nl

Deze Nederlandse website bevat dossiers en do's en don'ts omtrent onder andere …

  • ... beeldvorming en (nep-)nieuws;
  • … sociaal en veilig online;
  • … opvoeden met media;
  • … digitale inclusie;
  • … data en technologie.
polygon icon
Mediawijs.be
Mediawijs

Mediawijs stimuleert digitaal en mediawijs gedrag.

Dat doen ze via dossiers, tools, vormingen, onderzoeken en publicaties.