Initiatiecursus chathulp

Is het voor jou niet altijd duidelijk waar de grens ligt tussen chatten en chathulp?

Chatten kan meer zijn dan zomaar wat berichtjes heen en weer sturen. In deze initiatie ‘Chatten of Chathulp’ maak je kennis met de eigenheid van chatten in de jeugdhulpverlening, leer je welke voorwaarden nodig zijn voor chathulp en krijg je wat theoretische en methodische achtergrond. Je gaat ook zelf aan de slag aan de hand van oefengesprekken, gebaseerd op je eigen werkpraktijk.

Chat je regelmatig met jongeren via WhatsApp, Messenger, andere sociale mediakanalen of een beveiligd chatprogramma? Evolueert een kort contact tussendoor soms naar een volwaardig hulpverleningsgesprek? Of is chat misschien een kanaal waarmee jongeren een eerste contact kunnen leggen met je organisatie?

In deze initiatie ‘Chatten of chathulp’ leer je hoe je chat kan gebruiken bij eenmalige gesprekken of tijdens hulptrajecten. Via de e-learning krijg je theoretische en methodische achtergrond over de eigenheid en meerwaarde van chatten, waar tijdens de initiatie-dag over gereflecteerd wordt. Er wordt tijdens die dag geoefend via het voeren van chatgesprekken gebaseerd op herkenbare situaties uit je eigen werkpraktijk. 

Het programma

De initiatie verloopt in 2 delen

  • een e-learningmodule die je onderdompelt in de eigenheid, de meerwaarde en de methodiek van chathulp
  • een online trainingsmoment waarbij je reflecteert over de theorie en concreet aan de slag gaat met casussen uit je eigen werkpraktijk.

De initiatie richt zich tot alle professionals die werken met kinderen, jongeren en hun gezinnen rond welzijn. De kostprijs wordt gedragen door het project Bandbreedte. De opleidingen worden ontwikkeld en aangeboden in samenwerking met Onlinehulp Vlaanderen, SAM - steunpunt Mens en samenleving, Arteveldehogeschool en UCLL.

Voor inhoudelijke of praktische informatie kan je terecht bij bandbreedte@opgroeien.be.