Basisopleiding chathulpverlening

Situering

Chatten is praten met een scherm ertussen. 

Moeilijke onderwerpen bespreken sommige mensen liever in een chat dan live. Soms is dat gewoon gemakkelijker. De afstand creëert privacy en nabijheid. De hulpvrager voelt zich veilig, net omdat er geen visueel en non-verbaal contact is.

Professioneel chatten in de hulpverlening vraagt wel wat extra lees- en schrijfvaardigheden. Wil je graag hulp verlenen via chat? Om je doelgroep beter te bereiken of om bepaalde onderwerpen vlotter bespreekbaar te maken? Op een doordachte, kwaliteitsvolle manier? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Doelgroep

Voor sociale professionals die hulp willen verlenen via chat.
Via chatpermanenties, op afspraak of via berichtenapps.

Voorkennis

Voor deze opleiding heb je geen voorkennis nodig. Ze loopt over twee dagen, live of online.

Programma

  • Visie op en positie van chathulp in blended hulpverlening
  • Randvoorwaarden voor kwaliteitsvolle chathulp
  • Chathulpmethodiek
  • Basishouding en gesprekstechnieken op de chat
  • Chatten over moeilijke thema’s en verontrusting
  • Chat-oefengesprekken
  • Zelfzorg

Getuigenissen

‘Direct stof tot nadenken’

‘Ik leerde vooral hoe ik een chat kan beginnen, contact maken, de gevoelens benoemen, vragen durven te stellen om dieper in het gesprek te gaan, leren afronden, gevoelens herkennen en benoemen en het belang van meta-communicatie.’

Trainer

Marie Van der Cam is inhoudelijk medewerker en trainer in het team digitalisering en blended hulp bij SAM. Ze ondersteunt en traint praktijkwerkers en faciliteert uitwisseling. Ze helpt organisaties bij het implementeren van online en blended hulp. Ze werkte zelf als hulpverlener in het JAC in Gent waar ze jongeren op een blended manier ondersteunde.

Sam Brulez is inhoudelijk medewerker en trainer in het team digitalisering en blended hulp bij SAM. Ze ondersteunt en traint praktijkwerkers en faciliteert uitwisseling. Ze helpt organisaties bij het implementeren van online en blended hulp. Haar praktijkervaring deed ze op bij CAW Noord-West-Vlaanderen waar ze vooral werkte met kinderen, jongeren en hun context in verschillende werkvormen.

Charlotte Vanbleu is docent, project- en onderzoeksmedewerker bij Arteveldehogeschool in de Bacheloropleiding Sociaal Werk. Daarvoor werkte ze bij het CAW waar ze ook zelf aan online en blended hulpverlening deed.

Op zoek naar vorming op maat van jouw team of organisatie?