Basisopleiding e-mailhulpverlening

Situering

E-mails horen bij je dagelijkse werkpraktijk als sociale professional. E-mail is een prima medium om informatie door te sturen of om af te spreken. En met e-mail kun je ook echt mensen ondersteunen.

Ook in mails kun je empathie bieden, nabijheid en hulp, met woorden, zwart op wit. Daarvoor heb je wel wat extra lees- en schrijfvaardigheden nodig. Wist je bijvoorbeeld dat witruimte heel belangrijk is om de aandacht van je lezer vast te houden? Of dat hoe je je e-mail begint belangrijk is voor het gevoel waarmee je ontvanger gaat lezen?

Doelgroep

Voor sociale professionals die hulp willen verlenen via e-mailOm je cliënt te ondersteunen door correct in te gaan op de hulpvraag die je via e-mail kreeg.

Voorkennis

Voor deze opleiding heb je geen voorkennis nodig. Ze loopt over twee dagen, live of online.

Programma

  • Visie op en positie van e-mail in blended hulpverlening
  • Kenmerken en meerwaarde van e-mailhulp
  • Randvoorwaarden voor kwaliteit in e-mailhulp
  • Schermlezen en schermschrijven
  • Basishouden en e-mailhulpmethodiek
  • Praktijkoefeningen, onder andere met je eigen mails
  • Omgaan met moeilijke mails

Getuigenissen

‘Goede balans tussen theorie en praktijk’

‘We kregen duidelijke tips mee, de mogelijkheid om met anderen informatie en kennis uit te wisselen, reflectie over hoe je het zelf doet. Dat zorgde ervoor dat ik in het vervolg langer zal stilstaan bij hoe ik een mail schrijf.’

‘Heel wat tips gekregen waar ik in de praktijk iets mee kan. Ook fijn om feedback te krijgen en voorbeelden te zien van mensen uit een andere sector. Er was een goede balans tussen theorie en omzetten naar praktijk.’

Trainer

Marie Van der Cam is inhoudelijk medewerker en trainer in het team digitalisering en blended hulp bij SAM. Ze ondersteunt en traint praktijkwerkers en faciliteert uitwisseling. Ze helpt organisaties bij het implementeren van online en blended hulp. Ze werkte zelf als hulpverlener in het JAC in Gent waar ze jongeren op een blended manier ondersteunde.

Sam Brulez is inhoudelijk medewerker en trainer in het team digitalisering en blended hulp bij SAM. Ze ondersteunt en traint praktijkwerkers en faciliteert uitwisseling. Ze helpt organisaties bij het implementeren van online en blended hulp. Haar praktijkervaring deed ze op bij CAW Noord-West-Vlaanderen waar ze vooral werkte met kinderen, jongeren en hun context in verschillende werkvormen.

Lien Faelens

Charlotte Vanbleu is docent, project- en onderzoeksmedewerker bij Arteveldehogeschool in de Bacheloropleiding Sociaal Werk. Daarvoor werkte ze bij het CAW waar ze ook zelf aan online en blended hulpverlening deed.

Op zoek naar vorming op maat van jouw team of organisatie?