Werken met apps voor onlinehulp

Situering

Ben je op zoek naar apps die nuttig zijn voor je werkpraktijk als hulpverlener? Ben je benieuwd hoe andere praktijkwerkers dat doen? En welke apps zij gebruiken? Is dit voor jou en je organisatie het ideale moment om relevante apps te verzamelen en zaadjes te planten bij de collega’s? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Doelgroep

Voor sociale professionals die in hun hulpverlening apps en websites willen gebruiken voor welzijn en geestelijke gezondheidszorg

Voorkennis

Voor deze opleiding heb je geen voorkennis nodig.

Ze duurt een halve dag, live of online.

Programma

  • Wat is en hoe werkt onlinehulp-apps.be?
  • Achtergrond, demo en uitwisseling van onlinehulp-apps
  • Test zelf apps uit
  • Maak je persoonlijke favorietenpagina
  • Hoe introduceer je een app bij je cliënt?
  • Hoe ga je om met moeilijke situaties en grenzen?
  • Wat heb je in je team nodig om apps nog beter te integreren in je werking?

Getuigenissen

‘Heel verhelderend’

‘Apps zorgen dat we cliënten kunnen laten werken aan bepaalde thema’s tussen de gesprekken door. Hoe we dat bij onze doelgroep kunnen binnenbrengen was heel verhelderend.’

‘Ik download de apps die ik interessant vind voor cliënten nu op voorhand, daarna probeer ik me een twintigtal minuutjes in te lezen in de app. Daarna exploreer ik de werking en mogelijkheden van de app samen met mijn cliënten. Dat creëert een nieuwe dynamiek en ontlast me ook een stukje. We zijn samen verantwoordelijk. De angst om veel tijd te verliezen (die ik had vóór de workshop) is grotendeels weggevallen op deze manier.’

Trainer

Sam Brulez is inhoudelijk medewerker en trainer in het team digitalisering en blended hulp bij SAM. Ze ondersteunt en traint praktijkwerkers en faciliteert uitwisseling. Ze helpt organisaties bij het implementeren van online en blended hulp. Haar praktijkervaring deed ze op bij CAW Noord-West-Vlaanderen waar ze vooral werkte met kinderen, jongeren en hun context in verschillende werkvormen.

Elke Baten is klinisch psycholoog, docent en projectmedewerker in de opleiding Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest). Ze begeleidt opleidingen en infosessies over blended hulpverlenen aan verschillende doelgroepen. Ze bouwde heel wat didactische expertise op in het hoger onderwijs.

Annelien Mees is klinisch psycholoog, docent en projectmedewerker in de opleiding Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest). Ze begeleidt opleidingen en infosessies over blended hulpverlenen aan verschillende doelgroepen. Ze heeft kennis van doelgroepenanalyse en implementatiemodellen zoals het 7E-model.

Lien Faelens is klinisch psycholoog, docent en onderzoeker bij Arteveldehogeschool in de opleiding Toegepaste Psychologie.

Charlotte Vanbleu is docent, project- en onderzoeksmedewerker bij Arteveldehogeschool in de Bacheloropleiding Sociaal Werk. Daarvoor werkte ze bij het CAW waar ze ook zelf aan online en blended hulpverlening deed.

Op zoek naar vorming op maat van jouw team of organisatie?