6 december 2024

Hoe beantwoord je vragen over eten, gewicht en eetproblemen via chathulp?

Eten is zoveel meer dan brandstof voor ons lichaam. Soms houdt het je meer bezig dan enkel de vraag “Wat eet ik vandaag?”.

Wanneer gaat de wens om iets te veranderen zo ver dat je je als hulpverlener zorgen maakt?
Niet elke vraag rond eten wijst meteen op een eetprobleem of een eetstoornis. Eetgedrag is een continuüm en kan gaan van tijdelijk haperend eetgedrag tot ernstige stoornissen.

Voor sociale professionals en vrijwilligers is het een uitdaging om via chat een veilige ruimte te creëren voor zulke gesprekken. SAM vzw, Eetexpert en ANBN helpen je om dit met meer vertrouwen aan te pakken.

We delen alvast 10 praktische tips om via chathulp een antwoord te bieden op vragen over eten en gewicht. Benieuwd hoe je hier zelf nog sterker in kan worden? Volg dan de vorming op 27 januari 2025

  1. Geef erkenning en ruimte
    Begin met erkenning: "Ik vind het sterk dat je de stap zet om erover te praten." Laat de persoon vertellen en respecteer diens tempo en pols naar de verwachtingen. Zo bouw je vertrouwen op.
  2. Luister zonder oordeel
    Minimaliseer gevoelens niet en vermijd oordelen. Iemand met een eetprobleem kampt vaak met schaamte. Zorg voor een veilige sfeer en vermijd stigmatisering en stereotypes.
  3. Exploreer het gedrag
    Vraag door naar het gedrag en de gevoelens van de oproeper en help om inzicht te krijgen over wat er aan de hand is. Blijf bij de beleving van de oproeper en reflecteer over wat die vertelt.
  4. Erken de impact
    Erken dat eet- en gewichtsproblemen een grote impact kunnen hebben op iemands leven. Oplossingen zijn vaak niet eenvoudig ondanks veel inzet.
  5. Promoot een gezonde levensstijl
    Verleg de focus van gewichtsverlies naar een brede gezonde leefstijl aan de hand van A.L.L.E.S en gebruik de 4G’s van eetcompetentie: gevarieerd eten, genoeg eten, geregelde maaltijden en genieten van eten.
  6. Stel geen diagnose
    Laat dit over aan een professional met expertise in het thema. Je kan wel motiveren om hulp te zoeken bij een arts of psycholoog.
  7. Verken steunfiguren
    "Wie in je omgeving begrijpt je situatie? Bij wie voel je je veilig?" Het netwerk kan cruciaal zijn voor herstel.
  8. Wees voorzichtig met advies
    Bied geen oplossingen aan als iemand daar nog niet klaar voor is. Stem je interventie af op hun motivatie en dring geen verandering op.
  9. Normaliseer twijfel en terugval
    Leg uit dat terugval een normaal onderdeel is van gedragsverandering en bespreek hoe ze hiermee kunnen omgaan. “Kleine stapjes zijn ook vooruitgang”.
  10. Verwijs door indien nodig
    Verwijs door naar professionele hulp zoals de huisarts, het JAC, CLB, TEJO of CGG en verwijs naar betrouwbare bronnen zoals www.eetexpert.be of www.anbn.be
Wist je dat…
  • Eetproblemen vaak over controle gaan en niet alleen over eten?
    Voor veel mensen zijn eetproblemen een manier om met emoties, stress of een gebrek aan controle om te gaan. Het draait minder om voeding en meer om wat eronder ligt.
  • Eetstoornissen onzichtbaar kunnen zijn?
    Iemand met een normaal gewicht kan toch kampen met een ernstige eetstoornis, zoals boulimia nervosa. Dit maakt signalering extra lastig en vraagt om extra alertheid.
  • Eetproblemen bij alle leeftijden en geslachten voorkomen?
    Jongeren en vrouwen lopen vaker risico, maar mannen en oudere volwassenen zijn niet uitgesloten. Bij mannen gaat het vaak over diëten en obsessieve training voor een gespierd lichaam.
  • Stress en sociale media een grote impact hebben?
    Onrealistische lichaamsidealen kunnen onzekerheid versterken en eetproblemen verergeren. Kritisch mediagebruik is dus belangrijk.
  • Hulp zoeken drempels kent?
    Schaamte en stigma maken het moeilijk om over eetproblemen te praten. Daarom is jouw aanpak als chat-beantwoorder cruciaal.

Wil je meer weten? Schrijf je in voor de vorming ‘Omgaan met vragen over eten en gewicht via chat’. Professionals van Eetexpert en 2 ervaringsdeskundigen van anbn geven je meer context en concrete handvatten om zelf chathulp te bieden.