Bijna 20 jaar geleden startten enkele jongeren- en welzijnsorganisaties met onlinehulp. Ze stelden vast dat taboe geladen thema’s als zelfdoding, eetstoornissen en automutilatie online gemakkelijker bespreekbaar zijn. Pioniers zoals de Zelfmoordlijn (nu 1813), de kinder- en jongerentelefoon (nu AWEL), Tele-Onthaal en het JAC begonnen daarom e-mailhulp, chathulp en internetfora in te zetten. Het bleek al snel een sleutel naar meer toegankelijkheid.
Sindsdien is het aanbod in Vlaanderen exponentieel gegroeid. De coronacrisis gaf die evolutie nog een extra duw in de rug. Met de steun van de overheid kregen veel organisaties de mogelijkheid om met een eigen onlinehulplijn te beginnen.
Ook de geestelijke gezondheidszorg en de studentenvoorzieningen zetten in op onlinehulp om zo de hulp meer blended, toegankelijk en op maat te maken.
Dit is een overzicht van de lijnen die vandaag, anno 2023, onlinehulp bieden. Alle hulplijnen zijn gratis en je kan er veilig en vertrouwelijk terecht. Ze zijn aangesloten bij OHUP en worden ondersteund door SAM en Onlinehulp Vlaanderen.
Professionele online en telefonische hulplijn voor burgers met een vraag over geweld, misbruik en kindermishandeling. Voor slachtoffers, plegers en omstanders of getuigen van geweld.
Info: www.1712.be
Voor en met geadopteerden, om vragen te stellen, hun verhaal te vertellen of te praten met een andere geadopteerde.
Info: www.a-buddy.be
Voor vrouwen of koppels die onbedoeld zwanger zijn en twijfelen of ze het kind kunnen of willen behouden.
Info: www.twijfelbijzwangerschap.be
Voor wie zelf de diagnose van autisme kreeg en met vragen zit of op moeilijkheden botst. Voor wie opvoedingsvragen heeft over een kind met autisme. Voor wie wil praten over wat moeilijk valt in de relatie met iemand met autisme. De chat wordt bemand door professionele hulpverleners rond autisme.
Info: www.ligaautismevlaanderen.be/autismechat
Awel is er voor elk kind en elke jongere. Ze kunnen Awel over alles contacteren. Awel luistert en voelt en denkt mee.
Info: www.awel.be
Voor alle Vlaamse land- en tuinbouwers bij vragen of noden rond het bedrijfsmatige, psychosociale, familiale, technische e.a. problematieken. Gratis, discreet, onafhankelijk, neutraal en snelle hulpverlening.
Info: www.boerenopeenkruispunt.be
Professionele hulp voor elke vraag.
Info: www.caw.be
In de CyberSquad helpt iedereen elkaar. Je kan er (anoniem) raad vragen aan andere jongeren en ook zelf anderen helpen. Je kan er terecht voor allerlei vragen en oplossingen voor elk probleem die je kan tegenkomen online.
Wil je liever chatten met een professional? Dat kan! Onze coaches weten alles over het internet en sociale media. We zijn er voor jou.
Je kunt altijd terecht bij Child Focus met al jouw vragen over verdwijningen en seksuele uitbuiting van minderjarigen.
Info: https://cybersquad.be
Kinderen & jongeren en hun ouders kunnen gratis en anoniem chatten met een CLB-medewerker over welbevinden, studiekeuze, leren & studeren en gezondheid.
Info: www.clbchat.be
Voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken.
Info: www.druglijn.be
Ongepland zwanger? Kinderwens? Jonge mama of papa? Twijfels over een abortus? Fara helpt bij het maken van een keuze en biedt professionele begeleiding.
Info: www.fara.be
Professionele hulp voor jongeren tussen 12 en 25 jaar, voor elke vraag.
Info: www.caw.be/jac
Voor (ex-)kankerpatiënten of naasten (anoniem). Een luisterend oor, deskundig advies of informatie over medische, psychologische, sociale en juridische aspecten van kanker.
Info: www.kankerlijn.be
Contact met een verpleegkundige voor informatie en advies over alle thema’s van Kind en Gezin, zoals zwangerschap, ouderschap of kinderopvang
Info: www.kindengezin.be
Voor iedereen die vragen heeft over gender en seksuele voorkeur.
Info: www.lumi.be
Voor wie ongepland zwanger is en een abortus overweegt. Voor wie vragen heeft over abortus, of voor wie een abortus had en nood heeft aan een gesprek. Een professionele hulpverlener neemt de tijd om te luisteren en te helpen.
Info: www.abortus.be
Nupraatikerover.be is een chatbox voor jongeren die vragen hebben over of slachtoffer zijn van mishandeling of verwaarlozing en iedereen die te maken krijgt met seksueel geweld.
Nupraatikerover.be is een initiatief van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling.
Info: www.nupraatikerover.be
Informatie, zelfhulp en (chat)begeleiding door een professionele hulpverlener.
Info: www.onlinepsyhulp.be
Voor ouders met vragen over opvoeding.
Info: www.opvoedingslijn.be
Hulplijn ter preventie van seksueel kindermisbruik. Voor wie zich zorgen maakt over eigen seksuele gevoelens of gedrag ten aanzien van minderjarigen, en voor hun naasten.
Info: www.stopitnow.be
Vrijwilligersorganisatie waar iedereen die het moeilijk heeft terechtkan voor een gesprek.
Info: www.tele-onthaal.be
Het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag is een meldpunt voor meldingen van grensoverschrijdend gedrag in de sectoren en organisaties waarvoor de Vlaamse overheid bevoegd is.
Info: Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag | Vlaanderen.be
Voor mensen die aan zelfmoord denken. En voor wie bezorgd is om iemand in zijn omgeving die aan zelfmoord denkt.
Info: www.zelfmoord1813.be