Sociale en zorgprofessionals die werken met kinderen, jongeren en gezinnen gebruiken meer en meer online toepassingen om hun doelgroep te ondersteunen en met hen te communiceren. Ze werken ook digitaal samen. Met cliënten, collega’s, kernpartners, het informeel netwerk, aanmelders en doorverwijzers.
In opdracht van Agentschap Opgroeien onderzocht Onlinehulp Vlaanderen de mogelijkheden voor het digitaal ondersteunen van de samenwerking tussen jongeren, hun context en professionals in de jeugdhulp. Het onderzoekrapport “Digitaal samenwerken in de jeugdhulp” werd in 2022 gepubliceerd.
In dit onderzoek werden heel wat digitale samenwerkingsplatformen gescreend. Daaruit werden 9 platformen geselecteerd die in aanmerking kwamen om gebruikt te worden door de jeugdhulp in Vlaanderen. Op basis daarvan selecteerde het Agentschap Opgroeien er 5 om verder te verkennen.
Yadira Windels getuigt vanuit RTJ De Tafels over hun ervaringen met één van de proeftuinen
Zorg ervoor dat de implementatie van het platform niet afhangt van 1 partner of 1 persoon. Bepaal wie je kernactoren zijn en stel een stuurgroep en/of een implementatieteam samen.
Aandachtspunten
Is er al een visie op samenwerken in de organisatie? Dan vormt dit wellicht je basis om te gaan nadenken over digitaal samenwerken. Van daaruit bepaal je de positie die een digitaal samenwerkingsplatform in het samenwerkingsverband zal innemen.
Aandachtspunten
Dit plan omschrijft elke fase die doorlopen wordt en elke stap die past bij elke fase. De stuurgroep speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een plan van aanpak. We zien 3 fases: voorbereiding, implementatie, verankering
Voorbereiding
Implementatie
Verankering
Kosten
Baten
Bekijk of er subsidiemogelijkheden zijn en onderzoek mogelijkheden om de kosten te delen door bijvoorbeeld een groepsaankoop met verschillende organisaties vanuit een samenwerkingsverband.
Kies een platform dat tegemoetkomt aan het doel en de behoeften. Zorg dat je je doelen niet moet bijstellen omwille van de mogelijkheden of beperkingen van het platform. Communiceer duidelijk met de ontwikkelaar over je noden. De meeste ontwikkelaars zijn bereid aanpassingen te doen aan de software.
Aandachtspunten
Zorg voor een handelingskader als leidraad bij vragen die te maken hebben met wat is nice to know en wat is need to know
Er is geen wettelijk kader dat digitaal samenwerken tussen partners regelt. Maak daarom een inventaris van wet- en regelgeving, sectorafspraken, bestaande deontologische kaders en afspraken in de organisatie en bij de samenwerkingspartners. Bekijk welke vertalingen en aanpassingen nodig zijn om ethisch verantwoord digitaal samenwerken mogelijk te maken. Enkele voorbeelden:
Breng je stakeholders in kaart en bepaal je kernactoren: wie zijn samenwerkingspartners, cliënten, medewerkers, IT, DOP...? Hoe kan je hen informeren en betrekken bij de ontwikkeling van het digitaal samenwerkingsplaform?
Doe dit herhaaldelijk, via verschillende kanalen en in aangepaste stijl en taal. Laat je hierin bijstaan door een communicatiemedewerker
Aandachtspunten
Zet steeds het belang van de cliënt centraal.
Aandachtspunten
Maak afspraken over het gebruik van het platform
Om je te ondersteunen bij de opstart van een digitaal samenwerkingsplatform bieden we je 8 tools
Om je te helpen kiezen stellen we je graag volgende tools ter beschikking.
De beslishulp werd ontwikkeld voor en door organisaties in het jeugdzorg- en welzijnslandschap. Het helpt je stap voor stap om uit te zoeken aan welke eisen zo’n platform moet voldoen. Zo kom je tot een goed beeld van wat er nodig is.
Eens deze beslishulp helemaal doorlopen is, kan je komen tot een weloverwogen en doordachte keuze voor een bepaald digitaal samenwerkingsplatform.
Hier vind je de overzicht van de 4 digitale samenwerkingsplatformen die reeds getest of in gebruik zijn in een jeugdhulporganisatie in Vlaanderen. Het gaat over Solvio, Clientonline, Mextra en Samen1Plan.
De vergelijkende requirements list geeft inzicht in de verschillende mogelijkheden van de platformen.
Onderzoek bij jongeren, hun netwerk en professionals naar de behoeften omtrent een digitaal samenwerkingsplatform voor de jeugdhulp. 70 digitale samenwerkingsplatformen werden verzameld. 9 kwaliteitsvolle platformen werden diepgaander gescreend en beschreven. Een opdracht van Vlaams Agentschap Opgroeien
In dit artikel beschrijven de auteurs 13 handvaten en uitdagingen voor (het ontwikkelen van) een blended aanbod in de jeugdhulp.
Via Bandbreedte zet de Vlaamse Overheid vanuit Agentschap Opgroeien in op het versterken van blended ondersteuning van kinderen jongeren en gezinnen met focus op jeugdhulp. In dit dossier wordt het patchwork-aanbod van Opgroeien beschreven en worden uitdagingen voor de toekomst geformuleerd.
Het project 'Starten met een digitaal samenwerkingsplatform' werd in goede banen geleid door
Charlotte Vanbleu & Marie Van der Cam
In opdracht van Agentschap Opgroeien.