Doorzoek de mediatheek

Type
Titel
Jaar
Auteur(s)
Omschrijving
Link
polygon icon
Social worker client relationship in the digital era
2024
Nordesjö, K.

Over de impact van het digital op de relatie tussen hulpverlener en cliënt. Presentatie naar aanleiding van de Europese sociaal werk conferentie 2024 te Brugge.

polygon icon
Digital skills of the social service professionals in South Africa
2024
Claassens, E.

Een praktijkvoorbeeld van digitaal sociaal werk in de context van Zuid-Afrika. Deze presentatie werd geven tijdens het Europees Sociaal Werk Congres 2024 te Brugge.

polygon icon
DIGIWIJZER.BE: E-INCLUSION GUIDE FOR WEST-FLANDERS
2024
Vanbleu, C.

Voorstelling van het project Digiwijzer: een e-inclusie gids voor de provincie West-Vlaanderen, in samenwerking met Arteveldehogeschool, POM West-Vlaanderen en Huis van het leren. Deze presentatie werd geven tijdens het Europees Sociaal Werk Congres 2024 te Brugge.

polygon icon
Digital innovation in practice: Apps & VR for relaxation
2024
Bernaerts, S & Van Daele, T.

Apps en VR inzetten voor mentaal welzijn. 

polygon icon
The Fight against Underprotection. Uses of and Reflections on Automated Decision Making in Social Work
2024
Schroyen, N. & Spiessens, S.

Inzichten en praktijkvoorbeelden over proactieve dienstverlening en automatische rechtentoekenning als sleutelelementen in de strijd tegen onderbescherming. Deze presentatie werd geven tijdens het Europees Sociaal Werk Congres 2024 te Brugge.

polygon icon
Inclusive digital youth work
2024
Jint vzw & VUB

Digitaal jeugdwerk. Voorbeelden uit de praktijk en uitdagingen voor de toekomst. Deze presentatie werd geven tijdens het Europees Sociaal Werk Congres 2024 te Brugge.

polygon icon
Accessibility of basic services and working towards e-inclusion
2024
Mediawijs, Cybersoek, LidK, FUNDACION CIBERVOLUNTARIOS

Over het belang van digitale inclusie en toegankelijke basisdiensten. Deze presentatie werd geven tijdens het Europees Sociaal Werk Congres 2024 te Brugge.

polygon icon
Digital competences for social workers providing blended support and working on digital inclusion
2024
Verplancke, J. & Bocklandt, P.

Online en blended hulpverlening vragen bijkomende competenties van sociale professionals. Onlinehulp Vlaanderen presenteert een kader voor digitale competenties van sociaal-agogische professionals. Deze presentatie werd geven tijdens het Europees Sociaal Werk Congres 2024 te Brugge.

polygon icon
B-Wise. Blueprint for skills strategies in social economy.
2024
Paterniti, M.

Online en blended hulpverlening vragen bijkomende competenties van sociale professionals. B-Wise, een project van ENSIE laat zien wat dit betekent in de sector van de sociale economie. Deze presentatie werd geven tijdens het Europees Sociaal Werk Congres 2024 te Brugge.

polygon icon
Evaluatie Flanders'Care incentiveprojecten onlinehulp
2024
Bocklandt, P.; Van Daele, T. & Verplancke, J.

Dit onderzoeksrapport evalueert 5 edities van Flanders'Care-incentiveprojecten onlinehulp waarbij 28 nieuwe onlinehulp-realisaties voor welzijn en geestelijke gezondheid tussen 2016 en 2023 werden uitgewerkt.

Dit onderzoek gebeurde op basis van deskresearch, bevragingen bij de projectontwikkelaars en focusgroepsgesprekken met de juryleden en ondersteuners van deze ontwikkelingsprojecten.

polygon icon
Weerbaar online - Online agressie bij personen met een lagere emotionele ontwikkeling
2023
Drooghmans, N. & Frederix, P.

Deze praktische gids biedt jou als professional handvaten en tips over hoe je kan omgaan met online agressie vanuit het kader van emotionele ontwikkeling.

polygon icon
Handelingskader Omgaan met online risico’s vanuit het denkkader emotionele ontwikkeling
2021
Frederix, P.; Drooghmans, N. & Vandries, T.

In deze handleiding zoeken de auteurs vanuit de emotionele ontwikkeling van jongeren een antwoord op het gedrag dat kwetsbare jongeren stellen wanneer zij geconfronteerd worden met online risico’s. De auteurs willen hiermee begeleiders, leerkrachten en andere hulpverleners een handelingskader aanreiken dat zij in de praktijk kunnen toepassen.

polygon icon
imec.digimeter 2023
2024
De Marez, L; e.a.

Imec.digimeter is dé studie om digitale transformatie bij Vlamingen in de brede zin van het woord jaarlijks in kaart te brengen. Dit doen de auteurs om zowel de burger, beleid, kennisinstellingen als industrie inzicht te geven in veranderende behoeften, gewoontes en attitudes. Hiermee bieden ze een houvast in onze snel veranderende digitale maatschappij - niet in het minst voor de ontwikkelaars en aanbieders van een digitaal aanbod.

polygon icon
Mediawijsheidsnood: Nodendetectie en aanbevelingen betreffende het ondersteunen van mediawijsheid door professionals in de niet-rechtstreeks toegankelijke hulpverlening.
2019
Nijs, D., & Drooghmans, N.

Davy Nijs en Nathalie Drooghmans (UCLL) gingen op zoek naar de noden en uitdagingen op vlak van (digitale) mediawijsheid binnen welzijnsorganisaties. In dit artikel presenteren ze vijf vaststellingen en uitdagingen, en vijf aanbevelingen voor beleidsmakers, het management, professionals, opleidingen en onderzoekscentra.

polygon icon
Digitalisering: hoe houden we sociaal werk toegankelijk voor iedereen?
2024
Barki, F.; Mehdaoui, F. & Bocklandt, P.

In voorbereiding op het Europees Sociaal Werk Congres in april 2024 in Brugge gaat presentator Farida Barki in gesprek met Farah Mehdaoui - opbouwwerker digitale inclusie bij SAAMO Antwerpen en met Philippe Bocklandt - onderzoeksmedewerker onlinehulp bij de Arteveldehogeschool. Centraal thema is het werken aan digitale inclusie in functie van meer welzijn en betere zorg.

polygon icon
Digitale buurtplatforms: tool voor zorg- en welzijnsprofessionals?
2024
Pless, S.

Deze presentatie zoomt in op de vraag welke meerwaarde buurtplatformen zoals Hoplr, Helpper, Give-a-day, ... kunnen hebben voor het stimuleren van burenhulp. Deze presentatie is een bijdrage aan Blender 2024 door Sam Pless, onderzoeksmedewerker aan de UCLL.

polygon icon
Op weg naar een kader voor digitale competenties van sociaal-agogische competenties
2024
Bocklandt, P.

Dit kader in ontwikkeling zet je op weg om concreter te bepalen welke digitale competenties je verwacht van je medewerkers. Een bijdrage aan Blender 2024 door Philippe Bocklandt, medewerker van Mens, Samenleving & Digitalisering aan de Arteveldehogeschool.

polygon icon
Verlaagd welzijn bij zorg- en hulpverleners - technologie in de strijd
2024
Van de Eynden, A. & De Witte, N.

Over het inzetten van technologische mogelijkheden bij het zorg dragen voor welzijn voor hulpverleners en zorgverstrekkers. Een bijdrage aan Blender 2024 door Annelies Van den Eynden van Provincie Antwerpen en Nele De Witte van de Thomas Morehogeschool.

polygon icon
Emoties en symptomen online registreren
2024
Mestdagh, M.

Hoe online zo optimaal mogelijk emoties en symptomen online registreren en daarop feedback geven. Een bijdrage aan Blender 2024 door Merijn Mestdagh, onderzoeksmedewerker aan KULeuven en co-founder van m-path.

polygon icon
Artificiële Intelligentie in welzijnswerk en geestelijke gezondheidszorg
2024
Vanhove, T.

Welke uitdagingen en belemmeringen zijn er in verband met artificiële intelligentie voor welzijnswerk en geestelijke gezondheidszorg? Een bijdrage aan Blender 2024 door Tim Vanhove, medewerker van Mens, Samenleving & Digitalisering aan de Arteveldehogeschool.