Zorg

Type
Titel
Auteur(s)
Omschrijving
Link
polygon icon
In verbinding
Stinckens, N.

Een online module voor jongeren die moeilijker sociaal contact leggen. Een bijdrage aan Blender 2024 door Nele Stinckens van QIT-online

polygon icon
Aan de slag met virtual reality
Coene, P.

Een getuigenis over het verbinden van warme zorg met technologie via virtual reality. Een bijdrage aan Blender 2024 door Phaedra Coene van Nektari

polygon icon
Moonbird
Vermeylen, S.

Moonbird is ontwikkeld als ademhalingscoach met realtime biofeedback over je hartslag. Een bijdrage aan Blender 2024 door Sascha Vermeylen.

polygon icon
Zorgproeftuin LiCalab - anders werken via innovatie en participatie
Weyers, G.

Een grensoverschrijdend programma om innovatie in de zorg op de werkvloer te ondersteunen, coachen en begeleiden. Een bijdrage aan Blender 2024 door Glenn Weyers van Licalab - Thomas Morehogeschool

polygon icon
Online hulp binnen de geestelijke gezondheidszorg
Van Daele, T. & Van Assche, E.

In dit artikel in VIEWZ geven de auteurs antwoorden op volgende vragen: "Waarom is er een nood aan technologie in de geestelijke gezondheidszorg? En waarom is dat geen vanzelfsprekend verhaal?"

Dit artikel kadert in een reeks die VIEWZ - tijdschrift voor visie en expertise in welzijn en zorg - rond digitalisering uitbracht.

polygon icon
Online therapie: misschien toch niet zo 'chill' als het lijkt?
Peeters, H.

In dit artikel geeft Hanne Peeters een samenvatting van haar ongepubliceerde masterthesis als klinisch psychologe: 'Mijn scherm en ik. Een kwalitatief onderzoek naar de ervaring van therapeuten met online therapie'.

Ze won met haar artikel de Mensenkennis trofee.

polygon icon
Usage of unguided, guided, and blended care for depression offered in routine clinical care: Lessons learned
Buelens, F., Luyten, P., Claeys, H., Van Assche, E., & Van Daele, T.

Internet-delivered psychotherapy is often considered to be a promising way to extend mental healthcare services around the world. Research findings that have emerged over the past two decades have strengthened this claim. However, very little is known about the usage of internet-delivered psychotherapy in real-life circumstances.

polygon icon
OnlinePsyHulp
Claeys, H.

Wat is OnlinePsyHulp en waarom is een wetenschappelijke onderbouwing van een digitaal begeleidingsaanbod in de geestelijke gezondheidszorg zo noodzakelijk? Een bijdrage aan Blender 2023 door Herwig Claeys, bezieler en project-verantwoordelijke.

polygon icon
Telelogopedie en teleaudiologie voor kinderen ≤ 12 jaar : Een richtlijn
Vanderauwera, J., Vanden Bempt, F. & D’haenens W.

Hoe kunnen logopedisten en audiologen telepraktijk effectief inzetten bij kinderen tot 12 jaar? Met deze vraag gingen onderzoekers van Thomas More, UC Louvain en U Liège aan de slag. De aanleiding vormde de pandemie die maakte dat telepraktijk noodgedwongen werd ingezet.  Een bijdrage aan Blender 2023 door Wendy D'haenens van Thomas Morehogeschool en professor Jolijn Vanderauwera en Femke Vanden Bempt van de UC Louvain.

polygon icon
Carewear
Thomas More - expertisecel Psychologie, technology en Samenleving & Mobilab

Carewear zet zich in om draagbare technologie concreet inzetbaar te maken in de klinische en onderzoeksmatige praktijk van welzijn en zorg. Hiervoor werden reeds verschillende tools ontwikkeld:

 • Algoritmes voor de detectie van stress, fysieke activiteit en hartritmevariabiliteit
 • Een online platform waar de GGZ-professional en cliënt kunnen interageren met de data
 • Handleidingen en expertise over evidence-based interventies ondersteund door wearable technologie
polygon icon
Steun van je smartphone
Van Daele, T., Buelens, F. & Van Assche, E.

In dit dossier gaan de auteurs op zoek naar de mogelijkheden van zelfhulp-apps voor geestelijke gezondheid. Ze focussen vooral op waar deze te vinden zijn en wat de voorwaarden zijn om deze effectief in te zetten. Het belang van begeleiding blijkt hierbij cruciaal te zijn. Een aanvullende literatuurlijst wijst je de weg naar meer info.

polygon icon
Steun van je smartphone? Tips en tools voor bipolaire stoornis
Tom Van Daele

In deze presentatie gaat Tom Van Daele (Thomas More hogeschool) in op drie centrale vragen:

 • Waarom je smartphone en apps gebruiken?
 • Hoe ga je zelf op zoek en waar moet je op letten?
 • Hoe benut je het potentieel van de app die je kiest?
polygon icon
Recommendations for policy and practice of telepsychotherapy and e-mental health in Europe and beyond.
Van Daele, T., Karekla, M., Kassianos, A. P., Compare, A., Haddouk, L., Salgado, J., Ebert, D. D., Trebbi, G., Bernaerts, S., Van Assche, E., & De Witte, N. A. J.

Naar aanleiding van de pandemie-ervaringen formuleren de auteurs aanbevelingen voor de best mogelijke context waarin e-mental health een aanvulling kan vormen voor de huidige geestelijke gezondheidszorg. De aanbevelingen zijn gegroepeerd rond 

 • (a) hoe technologie optimaal kan ingezet worden in de psychotherapeutische praktijk, 
 • (b) hoe e-mental health integreren in het zorgstelsel en 
 • (c) hoe e-mental health-toepassingen best ontwikkeld worden.
polygon icon
The influence of three modes of human support on attrition and adherence to a web-and mobile app–based mental health promotion intervention in a nonclinical cohort: randomized comparative study.
Renfrew, M. E., Morton, D. P., Morton, J. K., Hinze, J. S., Przybylko, G., & Craig, B. A.

In dit artikel rapporteren de onderzoekers over de vergelijking van 3 vormen van digitale ondersteuning bij geestelijke gezondheidszorg. Ze vergeleken het gebruik van automatische e-mails, extra persoonlijke SMS-en en extra ondersteuning via videoconferenties.

polygon icon
Internet and mobile-based psychological interventions: applications, efficacy and potential for improving mental health. A report of the EFPA e-health taskforce
Ebert, D. D., Van Daele, T., Nordgreen, T. Karekla, M., Compare, T. A., Zarbo, C. & Baumeister, H.

De auteurs rapporteren vanuit de Taskfoce E-Health van de European Federation of Psychologists'Association over het gebruik van online psychologische interventies in de geestelijke gezondheidszorg.

polygon icon
Objective user engagement with mental health apps: systematic search and panel-based usage analysis.
Baumel, A., Muench, F., Edan, S., & Kane, J. M.

In dit artikel in de 'Journal of medical internet research' presenteren de onderzoekers objectieve gegevens over gebruikersbetrokkenheid bij populaire apps voor de geestelijke gezondheidszorg.

polygon icon
Online hulpverlening bij Alcoholhulp.be blijkt effectief vanuit onderzoek.
Ans Vangrunderbeek, Ann Raveel, Catharina Matheï, Herwig Claeys, Bert Aertgeerts, Geertruida Bekkering

In een real-life onderzoek bij Alcoholhulp bleken zowel de online zelfhulp als de (chat)begeleiding effectief voor het reduceren of stoppen van alcoholgebruik. De resultaten zijn duidelijk beter indien er professionele begeleiding is. Goede voorspellers van een gunstig resultaat zijn: 

 • 1/ de intentie om te stoppen met drinken vanaf de start van de behandeling, 
 • 2/een lager alcoholgebruik bij aanvang, en 
 • 3/ meer opdrachten in het programma uitvoeren. 

De grootste verandering in het drinkpatroon vond plaats tijdens de eerste zes weken.

polygon icon
Digitale tools in de Vlaamse geestelijke gezondheidszorg: kansen en uitdagingen
Stinckens, N.; Missiaen, C. & Van Daele, T.

In dit artikel in het Tijdschrift Klinische Psychologie schetsen de auteurs een stand van zake van huidige 'evidentie' rond digitale tools in de ggz. Ze benoemen kansen maar wijzen vooral op de afwachtende houding van professionals en op de grote behoefte aan ondersteuning en inspiratie bij het inzetten van digitale tools. Ze staan ook stil bij de (voorwaarden voor) blended hulp.

polygon icon
Vlaamse UTAUT-vragenlijsten
De Witte, N. A. J. & Van Daele, T.

Deze vragenlijsten bieden organisaties en (geestelijke gezondheidszorg-)hulpverleners meer inzicht in hefbomen en potentiële hinderpalen bij de implementatie van technologische toepassingen, zowel bij zichzelf als bij (potentiële) cliënten. De vragenlijsten focussen vooral op het geloof, het vertrouwen en de ‘goesting’ om met online toepassingen aan de slag te gaan. De resultaten van dergelijke bevraging kunnen helpen bij het vormgeven van implementatie-processen.

polygon icon
Internet and mobile-based psychological interventions: apllications, efficacy ans potential for improving mental health. A report of the EFPA e-health taskforce.
Ebert et al.

Dit wetenschappelijk artikel in European Psychologist beschrijft

de huidige onderzoeksevidentie voor online en mobiele psychologische interventies.