Welzijn

Viverra tellus in hac habitasse platea dictumst vestibulum. Amet massa vitae tortor condimentum lacinia. In iaculis nunc sed augue lacus viverra vitae. Nisl condimentum id venenatis a condimentum vitae sapien. Et malesuada fames ac turpis. Consequat semper viverra nam libero.

welzijn
Type
Titel
Auteur(s)
Omschrijving
Link
polygon icon
Inspirerend digitaal sociaal werk
Verplancke, J. & De Zitter, M.

Wat werkt er nu écht inspirerend in blended welzijnswerk? Waarrond en hoe stralen sociaal werkers enthousiasme uit als het over combineren van face-to-face- en online sociaal aanbod gaat? Dit dossier geeft antwoorden door onder andere in te zoomen op digitale inclusie, een kader rond criteria omtrent wat sociaal werkers inspireert, een link naar 38 getuigenissen over sterke digitale sociaal-werkpraktijken, kanttekeningen bij digitalisering.

polygon icon
Digitalisering in de jeugdhulp
Beelen, S. & Bocklandt, P.

Via Bandbreedte zet de Vlaamse Overheid vanuit Agentschap Opgroeien in op het versterken van blended ondersteuning van kinderen jongeren en gezinnen met focus op jeugdhulp. In dit dossier wordt het patchwork-aanbod van Opgroeien beschreven en worden uitdagingen voor de toekomst geformuleerd.

polygon icon
101 schrijftips die je moest missen op school
Van Bogaert, M.

In dit boek geeft de auteur zeer praktische tips - ook met een focus op schrijven voor het web. Vandaar dat het werken met beelden en scanbaar schrijven een prominente plaats krijgen.

polygon icon
Onderzoek B-Adult
Raeymaekers, A.

In dit doctoraatsonderzoek wordt een nieuw transitioneel blended care programma voor jeugdhulpverlaters ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd.

Het programma focust op een blended care begeleidingsmethodiek en een app voor het scharniermoment van jongeren uit de jeugdhulp naar volwassenheid.

polygon icon
Haalbaarheidsstudie Blended Begeleidingsplatform
PWC - Opgroeien

Deze haalbaarheidsstudie brengt een ideaal of gedroomd blended begeleidingsplatform vanuit 7 jeugdhulporganisaties in kaart. Daarop volgt een kloofanalyse tussen deze blauwdruk en het platform van CKG De Schommel. Deze studie bevat ook de eerste stappen om verder werk te maken van zo’n blauwdruk en verkent de verschillende samenwerkingsvormen om zo’n platform in Vlaanderen uit te rollen.

polygon icon
Online communicatie in de jongerenhulpverlening - kwalitatief onderzoek naar de ervaringen en verwachtingen van jongeren en hun sociaal netwerk
Vyncke, F. & Van den Herrewegen, E.

Dit gebruikersonderzoek van IPSOS bij jongeren en hun sociaal netwerk brengt de ervaringen verwachtingen in verband met online communiceren in de context van hulpverlening in kaart.

Er wordt aandacht besteed aan

  • het algemeen gebruik van online communicatie;
  • online communicatie in de hulpverlening;
  • een ideale online tool voor de hulpverlening.
polygon icon
Blended werken in het CAW en in het CGG
Nicolaï, M. & Faelens, L.

Uitwisseling en inspiratie over blended werken in het CAW (Centrum Algemeen welzijnswerk) en het CGG (Centrum Geestelijke Gezondheidzorg).

Deze presentatie werd gegeven tijdens de Inspiratiedag "Blended aan de slag als sociale professional" op 22/09/2022

polygon icon
Wat heb je nodig om blended aan de slag te gaan?
Van der Cam, M., Henneau, P., Hensbergen, R. & Augustijnen, E.

Een kader uitwerken om blended aan de slag te gaan als sociale professional, je competenties verhogen, veilige communicatiekanalen gebruiken, hard- en software regelen. Hoe pak je dat aan?

polygon icon
Blended werken in sociaal werk
Bocklandt, P.

In dit artikel in het tijdschrift VIEWZ wordt duidelijk hoe in de Covid-pandemie een rijke verscheidenheid aan onlinetools werd ingezet in het sociaal werk ... omdat er een sense-of-urgency was. De auteur maakt concreet hoe 'het werken aan pijnpunten in je organisatie' én 'inspirerende getuigenissen van online of blended hulp' ook in de toekomst ervoor kunnen zorgen dat de mix van online en fysieke hulp duurzaam kan geïmplementeerd worden.

polygon icon
38 inspirerende digitale praktijken voor sociaal werk
Verplancke, J. & De Zitter, M.

38 sociaal werkers en cliënten getuigen in korte filmpjes over digitale welzijnswerkpraktijken en wàt hen daar juist in inspireert. Omdat enthousiasme over digitale praktijken triggert, aanwakkert en stimuleert.

Deze getuigenissen werden gebundeld rond de 5 krachtlijnen van Sterk Sociaal Werk: 'nabijheid', 'politiserend werken', 'procesmatig werken', 'generalistisch werken' en 'verbindend werken'