Welzijn

Viverra tellus in hac habitasse platea dictumst vestibulum. Amet massa vitae tortor condimentum lacinia. In iaculis nunc sed augue lacus viverra vitae. Nisl condimentum id venenatis a condimentum vitae sapien. Et malesuada fames ac turpis. Consequat semper viverra nam libero.

welzijn
Type
Titel
Auteur(s)
Omschrijving
Link
polygon icon
De toegankelijkheid van de sociale dienstverlening na de coronamaatregelen.
Cools, P.

De toegankelijkheid van sociale diensten in Antwerpen na corona en het belang van een e-inclusief en complementair digitaal aanbod. Een bijdrage aan Blender 2023.

polygon icon
Connect-Team
Van Acker, K.

Hoe kan een digitaal platform bijdragen tot meer verbinding tussen vaders en hun kinderen? Op die vraag Connect-Team een antwoord. Een bijdrage aan Blender 2023 door Kaat Van Acker, onderzoeker bij Odissee. 

polygon icon
B-Adult
Raymaekers, A.

B-Adult is een project dat de brug slaat tussen onderzoek en ontwikkeling in cocreatie met het werkveld. Wat is de werkzaamheid van blended care tijdens het transitiemoment waarbij jongeren op hun 18 de jeugdhulp verlaten? Een samenwerking tussen Jeugdzorg Emmaüs, Liquid, KULeuven en Universiteit Amsterdam. Een bijdrage aan Blender 2023.

polygon icon
LifeCity en LifeTree
De Wilde, J.

Onderzoekers van het onderzoeksproject FAITH ontwierpen in cocreatie met het werkveld een digitale toepassing die kan worden ingezet bij de begeleiding van jongeren. Joke De Wilde, projectleider en onderzoeker aan de HoGent vertelt ons waarom deze apps een meerwaarde bieden aan iedereen die met jongeren werkt. Een bijdrage aan Blender 2023.

polygon icon
Keuzehulpongeplandzwanger
Alens, K.

Waarom koos Fara voor het ontwikkelen van een digitale keuzehulp bij ongeplande zwangerschap? Wat zijn hun ervaringen en lessons learned na één jaar? Een interview voor Blender 2023 met Kathleen Alens, stafmedewerker van Fara.

polygon icon
Familielink
Wintmolders, M.

Familielink is een digitale toepassing gericht op blended hulp aan ouders en kinderen. Dit project werd ontwikkeld door KULeuven en Thomas More. Een bijdrage aan Blender 2023.

polygon icon
Hefbomen hybride gezinszorg
Bocklandt, P.

Wat zijn de mogelijkheden voor thuiszorgaanbieders om naast zorg aan huis een beeldbelaanbod voor hun klanten te voorzien? Philippe Bocklandt, docent en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool werkte samen met I-mens, Familiehulp en Zorgband aan het onderzoeksproject Hefbomen voor hybride gezinszorg. Een bijdrage aan Blender 2023.

polygon icon
Informed consent voor beeldbellen in welzijnswerk, sociaal werk en geestelijke gezondheidszorg
Bocklandt, P.

Deze nota bevat een sjabloon om een concrete, verstaanbare 'geïnformeerde toestemming" op te maken als je als professional wil beeldbellen met cliënten in hulpverlening en zorg.

polygon icon
Inspirerend digitaal sociaal werk
Verplancke, J. & De Zitter, M.

Wat werkt er nu écht inspirerend in blended welzijnswerk? Waarrond en hoe stralen sociaal werkers enthousiasme uit als ze face-to-face- en online sociaal aanbod combineren? Dit dossier geeft antwoorden door onder andere in te zoomen op digitale inclusie, een kader rond criteria omtrent wat sociaal werkers inspireert, een link naar 38 getuigenissen over sterke digitale sociaal-werkpraktijken, kanttekeningen bij digitalisering.

polygon icon
Digitalisering in de jeugdhulp
Beelen, S. & Bocklandt, P.

Via Bandbreedte zet de Vlaamse Overheid vanuit Agentschap Opgroeien in op het versterken van blended ondersteuning van kinderen jongeren en gezinnen met focus op jeugdhulp. In dit dossier wordt het patchwork-aanbod van Opgroeien beschreven en worden uitdagingen voor de toekomst geformuleerd.

polygon icon
101 schrijftips die je moest missen op school
Van Bogaert, M.

In dit boek geeft de auteur zeer praktische tips - ook met een focus op schrijven voor het web. Vandaar dat het werken met beelden en scanbaar schrijven een prominente plaats krijgen.

polygon icon
Onderzoek B-Adult
Raeymaekers, A.

In dit doctoraatsonderzoek wordt een nieuw transitioneel blended care programma voor jeugdhulpverlaters ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd.

Het programma focust op een blended care begeleidingsmethodiek en een app voor het scharniermoment van jongeren uit de jeugdhulp naar volwassenheid.

polygon icon
Haalbaarheidsstudie Blended Begeleidingsplatform
PWC - Opgroeien

Deze haalbaarheidsstudie brengt een ideaal of gedroomd blended begeleidingsplatform vanuit 7 jeugdhulporganisaties in kaart. Daarop volgt een kloofanalyse tussen deze blauwdruk en het platform van CKG De Schommel. Deze studie bevat ook de eerste stappen om verder werk te maken van zo’n blauwdruk en verkent de verschillende samenwerkingsvormen om zo’n platform in Vlaanderen uit te rollen.

polygon icon
Online communicatie in de jongerenhulpverlening - kwalitatief onderzoek naar de ervaringen en verwachtingen van jongeren en hun sociaal netwerk
Vyncke, F. & Van den Herrewegen, E.

Dit gebruikersonderzoek van IPSOS bij jongeren en hun sociaal netwerk brengt de ervaringen en verwachtingen in verband met online communiceren in de context van hulpverlening in kaart.

Er wordt aandacht besteed aan

  • het algemeen gebruik van online communicatie;
  • online communicatie in de hulpverlening;
  • een ideale online tool voor de hulpverlening.
polygon icon
Blended werken in het CAW en in het CGG
Nicolaï, M. & Faelens, L.

Uitwisseling en inspiratie over blended werken in het CAW (Centrum Algemeen welzijnswerk) en het CGG (Centrum Geestelijke Gezondheidzorg).

Deze presentatie werd gegeven tijdens de Inspiratiedag "Blended aan de slag als sociale professional" op 22/09/2022

polygon icon
Wat heb je nodig om blended aan de slag te gaan?
Van der Cam, M., Henneau, P., Hensbergen, R. & Augustijnen, E.

Een kader uitwerken om blended aan de slag te gaan als sociale professional, je competenties te verhogen, veilige communicatiekanalen te gebruiken, hard- en software te regelen. Hoe pak je dat aan?

polygon icon
Blended werken in sociaal werk
Bocklandt, P.

In dit artikel in het tijdschrift VIEWZ wordt duidelijk hoe in de Covid-pandemie een rijke verscheidenheid aan onlinetools werd ingezet in het sociaal werk ... omdat er een sense-of-urgency was. De auteur maakt concreet hoe 'het werken aan pijnpunten in je organisatie' én 'inspirerende getuigenissen van online of blended hulp' ook in de toekomst ervoor kunnen zorgen dat de mix van online en fysieke hulp duurzaam kan geïmplementeerd worden.

polygon icon
38 inspirerende digitale praktijken voor sociaal werk
Verplancke, J. & De Zitter, M.

38 sociaal werkers en cliënten getuigen in korte filmpjes over digitale welzijnswerkpraktijken en wàt hen daarin juist inspireert. Omdat enthousiasme over digitale praktijken triggert, aanwakkert en stimuleert.

Deze getuigenissen werden gebundeld rond de 5 krachtlijnen van Sterk Sociaal Werk: 'nabijheid', 'politiserend werken', 'procesmatig werken', 'generalistisch werken' en 'verbindend werken'.