Welzijn

Viverra tellus in hac habitasse platea dictumst vestibulum. Amet massa vitae tortor condimentum lacinia. In iaculis nunc sed augue lacus viverra vitae. Nisl condimentum id venenatis a condimentum vitae sapien. Et malesuada fames ac turpis. Consequat semper viverra nam libero.

welzijn
Type
Titel
Auteur(s)
Omschrijving
Link
polygon icon
Ch@t-youth
Dewaele, A.

Een impressie van een internationaal uitwisselingsproject in verband chathulp bij jongeren in Europa - met partners uit Finland, Hongarije, Spanje en België. Een bijdrage aan Blender 2024 door Alexis Dewaele, onderzoeker en prof aan UGent.

polygon icon
Social work in the face of emerging technologies: A technological acceptance study in 13 countries
Barrera-Algarin, E., Sarasola-Sanchez-Serrano, J.L., Sarasola-Fernandez, A.

Dit artikel onderzoekt de mate van technologische adaptatie, en de adoptie en aanvaarding van technologie bij sociaal werkers in 13 landen.

polygon icon
Onlinehulp in de CLB-sector
Billiet, Tom

Een stand van zaken van onlinehulp in de CLB-sector met aandacht voor de kansen en risico's van onlinehulp voor maatschappelijk kwetsbare leerlingen en ouders.

polygon icon
Blended hulpverlening in de praktijk: chatten kan stap naar echt gesprek verkleinen
Denayer, I. & Van der Cam, M.

Digitalisering laat zich overal voelen, ook in het contact tussen hulpvrager en hulpverlener. Maar is dat chatten en mailen niet heel onpersoonlijk? Iwein Denayer (CAW Halle Vilvoorde) combineert al lang online en face-to-facehulpverlening. Hij vertelt hoe hij blended hulp inzette bij een vroegere cliënt. Marie Van der Cam (SAM, steunpunt Mens en Samenleving) geeft nadien vijf tips over blended hulp.

polygon icon
De toegankelijkheid van sociale dienstverlening in Antwerpen: wat is er veranderd na de coronamaatregelen en waar willen we naartoe?
Cools, P., Sebrechts, L. & Van Gucht, J.

Dit onderzoek toont de evoluties in de diversiteit aan contactvormen die sociale professionals 'veel' gebruiken in hun contacten met cliënten in Antwerpen. Tevens werd gepolst welke contactvormen volgens sociale professionals het meest geschikt zijn voor specifieke hulpvragen of vormen van begeleiding.

polygon icon
Mensgericht digitaliseren - begeleidingstraject voor teams in digitale verandering
Rasschaert, I., Apers, C., Wullaert, D. & Eynikel, J.

Deze website biedt bouwstenen voor een begeleidingstraject met nadruk op het menselijke proces van het organiseren van digitale transformatie. De belangrijkste invalshoeken zijn: wie is betrokken bij dit 'ecosysteem'?, collectieve visie-ontwikkeling, cultuur en waarden én een waarderend veranderproces. Hoe wel het focust op KMO's toch ook heel bruikbaar voor welzijnswerk en zorg.

polygon icon
De toegankelijkheid van de sociale dienstverlening na de coronamaatregelen.
Cools, P.

De toegankelijkheid van sociale diensten in Antwerpen na corona en het belang van een e-inclusief en complementair digitaal aanbod. Een bijdrage aan Blender 2023 door Pieter Cools, onderzoeker aan AP hogeschool.

polygon icon
Connect-Team
Van Acker, K.

Hoe kan een digitaal platform bijdragen tot meer verbinding tussen vaders en hun kinderen? Op die vraag gaf Connect-Team een antwoord. Een bijdrage aan Blender 2023 door Kaat Van Acker, onderzoeker bij Odisee. 

polygon icon
B-Adult
Raymaekers, A.

B-Adult is een project dat de brug slaat tussen onderzoek en ontwikkeling in cocreatie met het werkveld. Wat is de werkzaamheid van blended care tijdens het transitiemoment waarbij jongeren op hun 18 de jeugdhulp verlaten? Een samenwerking tussen Jeugdzorg Emmaüs, Liquid, KULeuven en Universiteit Amsterdam. Een bijdrage aan Blender 2023 door Ana Raymaekers, onderzoeker aan KULeuven.

polygon icon
LifeCity en LifeTree
De Wilde, J.

Onderzoekers van het onderzoeksproject FAITH ontwierpen in cocreatie met het werkveld een digitale toepassing die kan worden ingezet bij de begeleiding van jongeren. Joke De Wilde, projectleider en onderzoeker aan de HoGent vertelt ons waarom deze apps een meerwaarde bieden aan iedereen die met jongeren werkt. Een bijdrage aan Blender 2023 door Joke De Wilde, onderzoeker bij HoGent

polygon icon
Keuzehulp ongepland zwanger
Alens, K.

Waarom koos Fara voor het ontwikkelen van een digitale keuzehulp bij ongeplande zwangerschap? Wat zijn hun ervaringen en lessons learned na één jaar? Een interview voor Blender 2023 met Katleen Alens, stafmedewerker van Fara.

polygon icon
Familielink
Wintmolders, M.

Familielink is een digitale toepassing gericht op blended hulp aan ouders en kinderen. Dit project werd ontwikkeld door KULeuven en Thomas More. Een bijdrage aan Blender 2023 door Marlies Wintmolders, onderzoeker bij KU Leuven.

polygon icon
Hefbomen hybride gezinszorg
Bocklandt, P.

Wat zijn de mogelijkheden voor thuiszorgaanbieders om naast zorg aan huis een beeldbelaanbod voor hun klanten te voorzien?  I-mens, Familiehulp en Zorgband Leie en Schelde werkten dit aanbod uit en Arteveldehogeschool leverde hierbij het onderzoek 'Hefbomen voor hybride gezinszorg'. Een bijdrage aan Blender 2023 door Philippe Bocklandt, docent en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool - Sociaal werk.

polygon icon
Informed consent voor beeldbellen in welzijnswerk, sociaal werk en geestelijke gezondheidszorg
Bocklandt, P.

Deze nota bevat een sjabloon om een concrete, verstaanbare 'geïnformeerde toestemming" op te maken als je als professional wil beeldbellen met cliënten in hulpverlening en zorg.

polygon icon
Inspirerend digitaal sociaal werk
Verplancke, J. & De Zitter, M.

Wat werkt er nu écht inspirerend in blended welzijnswerk? Waarrond en hoe stralen sociaal werkers enthousiasme uit als ze face-to-face- en online sociaal aanbod combineren? Dit dossier geeft antwoorden door onder andere in te zoomen op digitale inclusie, een kader rond criteria omtrent wat sociaal werkers inspireert, een link naar 38 getuigenissen over sterke digitale sociaal-werkpraktijken, kanttekeningen bij digitalisering.

polygon icon
Digitalisering in de jeugdhulp
Beelen, S. & Bocklandt, P.

Via Bandbreedte zet de Vlaamse Overheid vanuit Agentschap Opgroeien in op het versterken van blended ondersteuning van kinderen jongeren en gezinnen met focus op jeugdhulp. In dit dossier wordt het patchwork-aanbod van Opgroeien beschreven en worden uitdagingen voor de toekomst geformuleerd.

polygon icon
101 schrijftips die je moest missen op school
Van Bogaert, M.

In dit boek geeft de auteur zeer praktische tips - ook met een focus op schrijven voor het web. Vandaar dat het werken met beelden en scanbaar schrijven een prominente plaats krijgen.

polygon icon
Onderzoek B-Adult
Raeymaekers, A.

In dit doctoraatsonderzoek wordt een nieuw transitioneel blended care programma voor jeugdhulpverlaters ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd.

Het programma focust op een blended care begeleidingsmethodiek en een app voor het scharniermoment van jongeren uit de jeugdhulp naar volwassenheid.

polygon icon
Online communicatie in de jongerenhulpverlening - kwalitatief onderzoek naar de ervaringen en verwachtingen van jongeren en hun sociaal netwerk
Vyncke, F. & Van den Herrewegen, E.

Dit gebruikersonderzoek van IPSOS bij jongeren en hun sociaal netwerk brengt de ervaringen en verwachtingen in verband met online communiceren in de context van hulpverlening in kaart.

Er wordt aandacht besteed aan

  • het algemeen gebruik van online communicatie;
  • online communicatie in de hulpverlening;
  • een ideale online tool voor de hulpverlening.
polygon icon
Sociale media gebruiken in de hulpverlening?
Mees, A. & Brulez,S.

Annelien Mees (Howest) en Sam Brulez (SAM) getuigen over het gebruik van sociale media in de hulpverlening én over de voorwaarden die daaraan verbonden zijn.

Deze presentatie werd gegeven tijdens de Inspiratiedag "Blended aan de slag als sociale professional" op 22/09/2022