Een appstore voor welzijn en geestelijke gezondheid

Dossier - Inspirerend digitaal sociaal werk
Terug naar overzicht

Dagelijks verschijnen nieuwe apps en websites voor welzijn en geestelijke gezondheid. Hoe vind je als sociale professional een kwaliteitsvol aanbod? Hoe onderscheid je kwaliteitsvolle apps van minder professioneel aanbod?

Om het kaf van het koren te scheiden ontwikkelden we in Vlaanderen: www.onlinehulp-apps.be. Een handig overzicht van nuttige apps en tools voor wie online wil bezig zijn rond welzijn en geestelijke gezondheid.

Alle apps op de appstore zijn bruikbaar voor de sociale professional. De apps die aangeboden worden zijn niet alleen bruikbaar binnen de hulpverleningscontext maar voor verschillende sociaalwerk doelen zoals gezondheidspreventie, sociale participatie, toeleiden naar tewerkstelling, sociale grondrechten … Verbreding van de appstore naar het brede sociaal werkveld blijft een verdere uitdaging. Als kleine stap in deze richting, werd onder andere ook een favorietenpagina Sterk sociaal werk ontwikkeld

Up-to-date

Onlinehulp-apps.be wordt continu up-to-date gehouden. Hiervoor laat het team zich graag inspireren door de praktijk dus gebruik jij, als professional, een specifieke app of tool, laat dit gerust via deze link weten.

M-health Belgium

Naast een appstore voor welzijn en gezondheid heb je in België ook de complementaire appstore M-health Belgium voor medische apps die CE gemarkeerd zijn als medisch hulpmiddel.

In Nederland

Ook in Nederland is een gelijkaardig aanbod voor welzijn en geestelijke gezondheid uitgewerkt. De www.ggz-appwijzer.nl helpt op dezelfde manier je zoektocht naar apps in Nederland vergemakkelijken. Daarnaast heb je ook de www.ggd-appstore.nl die een begrijpelijk en transparant overzicht biedt van relevante en betrouwbare gezondheidsapps en websites.

Dossieroverzicht

Overzicht dossier Inspirerend digitaal sociaal werk
Wat bedoelen we met digitaal sociaal werk?
Een appstore voor welzijn en geestelijke gezondheid
Maar welke apps en websites worden nu in het welzijnswerk écht gebruikt?
Het begint bij kwaliteitsvolle tools
Welke apps en tools zetten praktijkwerkers in?
Kanttekeningen / spanningsvelden bij digitalisering
Meer lezen? Achtergrondinfo en studies